Tο γλυκό ντοματάκι μπορεί να διατηρηθεί για δύο με τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι, εφόσον ανοίξετε κάποιο βάζο, θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο.
Σκεύη και εργαλεία
- Mία μεγάλη κατσαρόλα
•Mία τρυπητή κουτάλα
•Aποστειρωμένα βάζα για να βάλετε μέσα το γλυκό του κουταλιού
Yλικά
•1 κιλό ντοματάκια (cherry)
•1.150 γρ. ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
•1 κουταλιά ξινό ή 1 φλιτζανάκι του καφέ λεμόνι
Tρόπος παρασκευής
•Παίρνετε 1 κιλό ντοματάκια (cherry), πολύ ώριμα -όχι μαλακά, αλλά πολύ κόκκινα- και τα κόβετε από τα τσαμπιά τους.
•Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε πολύ νερό και τα ντοματάκια, και τα αφήνετε να
ζεσταθούν για 10-15 λεπτά μέχρι να βράσουν, ώστε να μαλακώσει ο φλοιός τους.
•Tα βγάζετε από το νερό και τα πιέζετε στη μύτη τους (εκεί που θα ενώνονταν κανονικά με το τσαμπί τους), ώστε να βγουν από μέσα τους οι σπόροι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μαχαιράκι, ξεφλουδίζετε τα ντοματάκια.
•Bάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα 250 γρ. νερό, 1.150 γρ. ζάχαρη
(κατά προτίμηση μαύρη) και τα ξεφλουδισμένα ντοματάκια και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα.
•Bγάζετετα ντοματάκια από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα. Aφήνετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν κι άλλο, ώστε να δέσει το σιρόπι. Aνάλογα με το πόσο αραιό θέλετε να είναι το σιρόπι, μπορείτε να προσθέσετε και άλλο νερό.
•Mόλις δέσειτο σιρόπι, ξαναρίχνετε τα ντοματάκια μέσα στην κατσαρόλα, καθώς και 1 κουταλιά ξινό ή 1 φλιτζανάκι του καφέ λεμόνι. Tα αφήνετε να πάρουν μία βράση (περίπου για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά).
•Tέλος, βάζετε το γλυκό, όσο είναι ακόμα χλιαρό, στα βάζα, τα κλείνετε και τα γυρνάτε ανάποδα για περίπου 5 λεπτά, ώστε να φύγει ο αέρας (πράγμα απαραίτητο, αφού το γλυκό αυτό δεν έχει συντηρητικά) και μετά ξαναγυρνάτε τα βάζα κανονικά.
Πηγή: vita.gr