Υλικά για το μείγμα
450 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. ζάχαρη άσπρη
200 γρ. ηλιέλαιο
5 μεσαία αβγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
3 γρ. σόδα
Για το σιρόπι
300 γρ φυσικό χυμό πορτοκάλι
100 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη καστανή
μπαστουνάκια φλούδας από 2 πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ
Για την επικάλυψη σοκολάτας (προαιρετικά)
125 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
4 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Προετοιμάζουμε το σιρόπι. Αφαιρούμε με τoν καθαριστή λαχανικών τη φλούδα από 2 πορτοκάλια καλά πλυμένα. Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτά μπαστουνάκια.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκάλι, το νερό και την ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 10΄με 15΄. Αφαιρούμε το σιρόπι από την εστία και προσθέτουμε το κονιάκ.
Αφαιρούμε από το σιρόπι περίπου τα 2/3 από τα μπαστουνάκια και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο σκεύος όπου θα φτιάξουμε στη συνέχεια το μείγμα για την πορτοκαλόπιτα. Είναι το συστατικό που θα προσθέσει στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας ένταση και άρωμα πορτοκαλιού.
Αφήνουμε το σιρόπι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 2ο: Προετοιμάζουμε τα φύλλα κρούστας. Kόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες. Αφρατεύουμε τις λωρίδες να μην είναι κολλημένες μεταξύ τους και τις τοποθετούμε σε δύο ταψιά φούρνου. Ψήνουμε στους 100 – 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 10΄. Βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε τα φύλλα, (φέρνουμε τα πάνω κάτω) και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Βήμα 3ο: Προετοιμάζουμε το μείγμα. Στο σκεύος που έχουμε τοποθετήσει τα μπαστουνάκια από τις φλοίδες πορτοκαλιού προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αβγά. Χτυπάμε δυνατά με τον αβγοδάρτη να γίνει καλή ομογενοποίηση των υλικών.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη καλά το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά τις ψημένες λωρίδες φύλλου κρούστας μέσα στο μείγμα. Αναμειγνύουμε τα φύλλα στο μείγμα χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια (δείτε τη διαδικασία βήμα βήμα στο βίντεο της συνταγής).
Βήμα 4ο: Ψήσιμο. Αλείφουμε με ηλιέλαιο ταψί μεγέθους 33Χ23 cm. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντιστάσεις στην κάτω θέση του φούρνου για 30΄ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πορτοκαλόπιτα. Ίσως χρειαστεί να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος εάν διαπιστώσετε ότι η πορτοκαλόπιτα έχει “αρπάξει” χρώμα.
Βήμα 5ο: Σιρόπιασμα. Καθώς η πορτοκαλόπιτα είναι ζεστή, περιχύνουμε με κρύο σιρόπι. Τα μπαστουνάκια από τις φλούδες πορτοκαλιού πέφτουν μαζί με το σιρόπι και στολίζουν την πορτοκαλόπιτά.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το καλοκαίρι σερβίρεται κρύα από το ψυγείο, ενώ το χειμώνα σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Την απολαμβάνουμε σκέτη ή την συνοδεύουμε με παγωτό.
Η αγαπημένη μου εκδοχή χειμώνα καλοκαίρι είναι πορτοκαλόπιτα με βελούδινη σοκολατένια επικάλυψη. Λιώνω τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και το γάλα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Απλώνω τη σοκολάτα στην πορτοκαλόπιτα εφόσον είναι και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε τόσο από την εμφάνιση, όσο και από τη γεύση!!!
Για ακόμη πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και περισσότερη πορτοκαλένια γεύση μπορείτε να στολίσετε την πορτοκαλόπιτα με γλυκιές σοκολατένιες φέτες πορτοκαλιού.