Βρισκόμαστε στην δεύτερη περίοδο του #menoumespiti και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταφέρουμε να μην επιτρέψουμε να μπει σε «χειμερία νάρκη» η δημιουργικότητα των παιδιών μας και να εμπνευστούμε από τις ιδέες τους, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πόσο αγχολυτικό μπορεί να είναι το παιχνίδι.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης φιλοσοφίας το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστημών Κρήτης (Robotics & Science Academy) διοργανώνει ένα μοναδικό διαδικτυακό διαγωνισμό δημιουργίας ανθρωπόμορφου ρομπότ, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Το ζητούμενο για τους συμμετέχοντες είναι να περάσουν λίγο χρόνο μακριά από υπολογιστές και οθόνες, να αφήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν με υλικά που διαθέτουν στο σπίτι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε ανακυκλώσιμα υλικά, είτε σπασμένα παιχνίδια, είτε δομικά υλικά (lego, as, playmobil κτλ). Επίσης, εφόσον χρησιμοποιηθούν δομικά υλικά -και αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα (lego, arduino κτλ)- μπορεί να προστεθεί κίνηση στην κατασκευή. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις διαφορετικές κατηγορίες συμμετοχής.
Σε κάθε κατηγορία (ανάλογα με τα υλικά), τα παιδιά διαγωνίζονται ξεχωριστά ανά ηλικία. (νήπιο-α’ δημοτικού, β’ έως δ’ δημοτικού, ε’ δημοτικού έως και γυμνάσιο).
Οι νικητές θα προκύψουν από τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν από την online ψηφοφορία καθώς και από την ειδικά διαμορφωμένη κριτική επιτροπή, κερδίζοντας δώρα τεχνολογίας. Τα ρομπότ μετά το πέρας του διαγωνισμού -αλλά και το άνοιγμα της σχολής- θα παρουσιαστούν στο κοινό σε έκθεση.
Η δυνατότητα υποβολής συμμετοχών είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ενώ η ψηφοφορία θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 20 Φεβρουαρίου 2021.
Δείτε τις έως τώρα συμμετοχές και ψηφίστε τις αγαπημένες σας:
https://padlet.com/rsaedugr/RoboticAcademy
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Πράξη και Πρόοδος και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών Μεσαράς συμμετέχουν στο διαγωνισμό με δημιουργίες των μαθητών, επιβραβεύοντας την αξιόλογη προσπάθεια των διοργανωτών να δώσουν κίνητρο στα παιδιά να «αποτοξινωθούν» λιγάκι από τις οθόνες, να γνωρίσουν καλύτερα και στην πράξη τη διαδικασία της ανακύκλωσης και να μας εντυπωσιάσουν με τις κατασκευές τους και τις σκέψεις τους για άλλη μια φορά.