Μια ακραία μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη γηραιά ήπειρο το Σ/Κ 9-10 Ιανουαρίου 2021.
Η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε ασυνήθιστα μικρά γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Αφρική, θα προκαλέσει τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας.
Όπως σε κάθε ακραία μεταβολή του καιρού, και σε αυτή την περίπτωση πολλές περιοχές της Ευρώπης θα επηρεαστούν από ισχυρά καιρικά φαινόμενα.
Η Ιβηρική Χερσόνησος προβλέπεται να δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη χιονού, όπως και τα Βόρεια Βαλκάνια.
Ακόμη, μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Νότια Ισπανία, το Μαρόκο και τα Δυτικά Βαλκάνια όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Αντίθετα στη χώρα μας, το μοναδικό ακραίο καιρικό φαινόμενο που αναμένουμε θα είναι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, έως και 15°C πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Ο χάρτης δείχνει τη θερμοκρασία στο ύψος που μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, περί τα 1500μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Ευρώπη θερμοκρασιακά θα χωριστεί στα δύο το Σ/Κ 9-10 Ιανουαρίου καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταγραφεί εξίσου υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο μόλις 2 έτη:
Στις 29 Ιανουαρίου 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 25°C στη Νότια Ελλάδα, με υψηλότερη αυτή στο Λεωνίδιο με 28,0°C (Πηγή: ΕΜΥ).
Στο Θησείο την ίδια ημέρα καταγράφηκαν 22,6°C στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τον μήνα την περίοδο 1897-2020.
Την Πρωτοχρονιά του 2010 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας από την αρχή των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις Βρύσσες Χανίων της Κρήτης ο μετεωρολογικός σταθμός του EAA/meteo.gr κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 30,4°C, στο Ηράκλειο 29,8ºC και στην Κνωσό 29,8°C.
Πηγή: meteo.gr