Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή.
Ευδεμίδα: Αντιμετώπιση στην μεσοπρώιμη και όψιμη ζώνη Ηρακλείου – Λασιθίου.
Ωίδιο: Καταπολέμηση στην όψιμη ζώνη. Συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
Μύγα της Μεσογείου: Επιτραπέζια σταφύλια. Συνδυασμένη αντιμετώπιση με ευδεμίδα.
Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία.
Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές. Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα ( βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.
Περιορίστε τις καταπολεμήσεις στις απολύτως αναγκαίες όσο πλησιάζει η συγκομιδή και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής από την τελευταία επέμβαση.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της περιόδου και των ανέμων, που συνήθως πνέουν ισχυροί κατά την διάρκεια της ημέρας, συνιστάται οι ψεκασμοί να γίνονται κοντά στο σούρουπο.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Στους ν. Ηρακλείου – Λασιθίου στην μεσοπρώιμη και στην όψιμη ζώνη, η δραστηριότητα της ευδεμίδας είναι σε εξέλιξη (συλλήψεις, ωοτοκίες).
Οδηγίες :
– Στα σταφύλια που θα τρυγηθούν πριν το τέλος του μήνα δεν χρειάζεται καταπολέμηση.
– Στα υπόλοιπα σταφύλια της μεσοπρώιμης και όψιμης ζώνης συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:
Μεσοπρώιμη ζώνη Ηρακλείου – Λασιθίου: Επιτραπέζια : 25 – 26 Ιουλίου. Σουλτανίνα – οινάμπελα : 27 – 28 Ιουλίου
Όψιμη ζώνη Επιτραπέζια Ηρακλείου – Λασιθίου: 27 – 28 Ιουλίου. Σουλτανίνα – οινάμπελα : 29 – 30 Ιουλίου
Προσοχή. Να επιλέγονται σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι αναμονής πριν τη συγκομιδή.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι – άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή ενώ το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Οδηγίες :
– Στην όψιμη ζώνη, συνιστάται συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
– Μετά το γυάλισμα μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα επιτραπέζια σταφύλια.
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Οι υψηλοί πληθυσμοί που καταγράφονται την φετινή περίοδο στο δίκτυοπαγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) σε συνδυασμό με τις σημαντικέςπροσβολές στα φρούτα που προηγούνται των σταφυλιών (βερίκοκα, ροδάκινα,αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα κλπ), δίνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προσβολών σε χονδρόρωγα επιτραπέζια σταφύλια.
– Προσβολές σε επιτραπέζια σταφύλια έχουν εμφανιστεί κατά θέσεις.
Οδηγίες :
– Τα επιτραπέζια σταφύλια που εμφανίζουν συμπτώματα και τα επιτραπέζιαχονδρόρωγα σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών συνιστάται να προστατευτούν. Οι αμπελουργοί μπορούν να κάνουν συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.
Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.