Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου συνεχίζει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και προτείνει ένα καινοτόμο έργο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της περιοχής του υποβάλλοντας την 9η πρόταση στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και την δεύτερη στα πλαίσια της πρόσκλησης του άξονα προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», όπως είχε προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή, με τίτλο «Σύστημα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου» και προϋπολογισμό 604.152,80€.
Το έργο περιλαμβάνει:
- 2 Πυροσβεστικά οχήματα.
- Drone πτητικής ικανότητας 1 ώρας εξοπλισμένο με κάμερα για οπτική επιβεβαίωση συμβάντων.
- Κέντρο Ελέγχου με πλήρη εξοπλισμό που περιλαμβάνει υπηρεσίες εγκατάστασης κεντρικού Συστήματος, παρακολούθηση στόλου οχημάτων, εφαρμογή ενημέρωσης πολιτών κά.
- Ανάπτυξη λογισμικού Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων και Σχεδίων από Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές.
- Πυλώνες Επιτήρησης-Ανίχνευσης (ΠΕΑ), εξοπλισμένους με: Κάμερα PTZ dual sensor (θερμικού και οπτικού αισθητήρα) με αλγόριθμο ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, Μετεωρολογικό Σταθμό, Φ/Β πάνελ ηλεκτρικής αυτονομίας και σύστημα ασύρματης σύνδεσης με το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
- Ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης πολιτών.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά:
«Η πρόταση μας αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για τη διαχείριση των συμβάντων που έχει ανάγκη ο πολύπαθος Δήμος για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τις δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος. Το προτεινόμενο σύστημα θα περιέχει τα κατάλληλα στοιχεία που διευκολύνουν τις Υπηρεσίες μας και συμβάλουν με το βέλτιστο τρόπο στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στο επίπεδο εμπλοκής βέβαια που έχει ένας Δήμος. Προτείνονται καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να αναπτυχθούν και συμβάλουν είτε στην έγκαιρη ειδοποίηση είτε στην επίγνωση της κατάστασης για συγκεκριμένες καταστροφές. Επίσης θα προσφέρει άμεση ενημέρωση στους πολίτες για συμβάντα/περιστατικά και θα τους ευαισθητοποιήσει ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα. Παράλληλα θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο μέσω των μέτρων πρόληψης και άμεσης επέμβασης.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του προτεινόμενου συστήματος, οργανώνονται ή υποβοηθούνται όλες οι δράσεις του Δήμου και πιθανά άλλων φορέων που εμπλέκονται με τη διαχείριση ενός περιστατικού έκτακτης ανάγκης δίνοντας τη δυνατότητα αλλά και τα μέσα (σύστημα drone, πυλώνες επιτήρησης, πυροσβεστικά οχήματα κα) να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται με απλό και άμεσο τρόπο.
Ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Καπετανάκη αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας για την ουσιαστική συμβολή του στην διαμόρφωση μια ολοκληρωμένης και καινοτόμας πρόταση αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία και την γνώση του γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο.