Υλικά:
5 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
2 πορτοκάλια τον χυμό και το ξύσμα
3 κουταλιές της σούπας κανέλλα και γαρύφαλλα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κοφτή μπαίηκιν πάουντερ
1/2 χούφτα αλεύρι
1/2 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
Για το σιρόπι:
1 κιλό μέλι
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σε μια λεκάνη.
Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με το λάδι και όταν ζεσταθεί ελαφρά το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε με το χέρι τα υλικά και όταν γίνουν μια μάζα που τρίβεται, διαλύουμε την ζάχαρη και το μέλι στη φωτιά με 1/2 ποτήρι νερό και μετά τα προσθέτουμε στο μίγμα λάδι-σιμιγδάλι που ετοιμάσαμε πριν.
Ανακατεύουμε πάλι με το χέρι και προσθέτουμε τα μισά κανελλογαρύφαλλα το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα και τέλος το μπέικι ανακατεμένο με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά και μετά πλάθουμε τα μελομακάρονά μας, στρογγυλά ή οβάλ.
Βάζουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα μας αραδιάζουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου για 20 λεπτά.
Τα τελευταία 5 λεπτά δυναμώνουμε τον φούρνο για να πάρουν χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε το μέλι με το νερό σε μια κατσαρόλα να πάρουν2-3 βράσεις και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα βουτάμε ζεστά στο κρύο σιρόπι(4-5 κομμάτια τη φορά).
Τα βγάζουμε με προσοχή με τρυπητή κουτάλα για να μην σπάσουν και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με κανελλογαρύφαλλα και με λίγα χοντροκομμένα καρύδια.
Πηγή: oikohouse.wordpress.com – Φωτογραφία: fe-mail.gr