Ελαιόλαδο…
Μια πηγή ζωής για τον τόπο μας, ένα μεγάλο «ατού» του πρωτογενή τομέα, που στηρίζουν όνειρα και ελπίδες χιλιάδες Κρητικές οικογένειες…
Το “e-mesara.gr” στα πλαίσια της ενημέρωσης των αναγνωστών του παρουσιάζει γνώμες και απόψεις παραγωγών και ελαιουργών που ασχολούνται με την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.
“Τα ελαιόλαδα παραγωγής 2020 είναι ποιοτικά τα καλύτερα ελαιόλαδα των τελευταίων ετών…”
Ο κ. Νίκος Μιχελάκης (Kolympari S.A.) μας είπε σχετικά:
Θα αναφερθώ πρωτίστως σαν ελαιουργός και κατόπιν σαν διακινητής ελαιόλαδου, και θα δώσω το δικό μου στίγμα και τις δικές μου εμπειρίες επάνω στο θέμα πρώιμη συγκομιδή.
Με μια πολύχρονη παρουσία στον χώρο του ελαιόλαδου, μπορώ να επιβεβαιώσω και εγώ, ότι οι περισσότεροι πελάτες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, είχαν στο παρελθόν κυρίως ποσοτικούς και λιγότερο ποιοτικούς προσανατολισμούς. Τα τελευταία όμως χρόνια διαπιστώνω μια στροφή προς τα ποιοτικά ελαιόλαδα και αυτό, κατά την γνώμη μου, είναι και η τελευταία ευκαιρία και ελπίδα για όλους εκείνους οι οποίοι ασχολούνται με το κρητικό ελαιόλαδο.
Μια μορφή αυτής της ποιοτικής στροφής είναι και η δημιουργία μιας πρωτοπόρας ομάδας, για τα ελληνικά δεδομένα, που τυγχάνει να είμαι και εγώ ένα από τα ευτυχή μέλη της και η οποία δημιουργήθηκε κατευθείαν από τους αγοραστές ελαιολάδου που διαμένουν στο εξωτερικό. Η ομάδα αυτή αποτελείται από παραγωγούς, ελαιουργεία και τυποποιητήρια, όπου υποχρεούνται και ακολουθούν, κάποιους ποιοτικούς κανόνες που έχουν θέσει οι ίδιοι οι αγοραστές.
Στον αντίποδα, τα μέλη της ομάδας και πιο συγκεκριμένα οι παραγωγοί, είναι σίγουροι ότι το ελαιόλαδο που θα παράγουν θα απορροφηθεί και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρω για φέτος ότι οι παραγωγοί της ομάδας αποζημιώθηκαν μέχρι και 5,10 για το κάθε κιλό ελαιόλαδου που παρήγαγαν.
Μια απαίτηση/υποχρέωση λοιπόν που έχουν οι παραγωγοί της ομάδος είναι και η πρώιμη συγκομιδή, και την οποία εμείς εφαρμόζουμε για περίπου εδώ και 10 χρόνια, όπου ξεκινά, ανάλογα με της ετήσιες καιρικές συνθήκες, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται περίπου προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Στην πολύχρονη λοιπόν μακράν και θετική εμπειρία μας, επάνω στα ποιοτικά πρώιμα ελαιόλαδα, έρχεται να προστεθεί και η απάντηση που έχουμε ειδικά φέτος από τους αγοραστές μας όσον αφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου, η οποία είναι:
“Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής 2020 είναι τα καλύτερα των τελευταίων ετών.”
Επιβραβευόμαστε λοιπόν από τα παραπάνω λόγια αλλά και δικαιωνόμαστε ταυτόχρονα για τις επιλογές μας, αφού η ζήτηση και το πελατολόγιο αυξάνεται συνεχώς.
Θεωρώ κρίμα, και άκαιρο, να δαιμονοποιείται η πρώιμη συγκομιδή του ελαιόλαδου, και μάλιστα θα επιθυμούσα προσωπικά τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων ομάδων σαν και την παραπάνω, που αυτό θα οδηγούσε στην παραγωγή καλύτερων ποιοτικών ελαιόλαδων, στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τέλος στην επιβίωση του κλάδου μας.
“Η χαμηλή λοιπόν ελαιοπεριεκτικότητα του έτους 2020 δεν έχει να κάνει με την πρώιμη συγκομιδή…”
Ο Μεσαρίτης Γεωπόνος Τ. Ε. κ. Νίκος Ζαχαριουδάκης που είναι μέλος της ομάδας υπογράμμισε:
Η ελιά όταν βρίσκετε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες έχει το ιδίωμα να αναστέλλει τις λειτουργίες της, για περισσότερο η μικρότερο χρονικό διάστημα, και αυτό ανάλογα με την ένταση αυτών των φαινομένων.
Φέτος λοιπόν, η ελιά, στην ποιο κρίσιμη για την ελαιοποίηση περίοδο, λόγο δύο καυσώνων που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο και έναν στις αρχές Οκτωβρίου ανάστειλε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την διαδικασία της ελαιοποίηση με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές της πενιχρές αποδόσεις ελαιολάδου για την φετινή χρονιά. Αυτό επιβεβαιώνετε ακόμα και από το γεγονός, ότι σε περιοχές που δεν επηρεάστηκαν τόσο έντονα από αυτούς τους καύσωνες η ήταν ποιο πρώιμες, είχαν πολύ λιγότερες η και καθόλου απώλειες ελαιοπεριεκτικότητας. Η χαμηλή λοιπόν ελαιοπεριεκτικότητα του έτους 2020 δεν έχει να κάνει με την πρώιμη συγκομιδή αλλά αποκλειστικά και μόνο με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κυρίως το φθινόπωρο.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά την περσινή χρονιά, και αναφέρομαι στο παραγωγικό έτος 2019, όπου και πάλι είχαμε ξεκινήσει περίπου την ίδια εποχή, οι αποδόσεις ήταν κανονικές και μάλιστα μαζεύοντας οι παραγωγοί της ομάδος νωρίς τις ελιές τους, γλύτωσαν κυριολεκτικά και από την όψιμη επιδρομή του δάκου και του γλοιοσπορίου. Η πρώιμη συγκομιδή, όπως σωστά αναφέρετε και συμβουλεύει και η περιφέρεια Κρήτης, είναι ένα από τα μέτρα που μόνο καλά μπορεί να φέρει και στην καλλιέργεια τις ελιάς αλλά και στον τόπο μας γενικότερα. Από πλευράς μου βλέπω μόνο μια δυσκολία όσο αφορά την πρώιμη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και η οποία έγκειται στο τι δεν πέφτουν εύκολα οι ελιές και ότι ο παραγωγός χρειάζεται λίγο περισσότερο κόπο και χρήματα για να το πετύχει αυτό. Στον αντίποδα όμως έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που επιγραμματικά τα αναφέρω.
- Το δέντρο έχει χρόνο να ανασυνταχθεί, να λειτουργήσει αποθησαυριστικά και την άνοιξη να έχει την δύναμη να ανθίσει και να καρποδέσει ξανά .
- Αποφεύγουμε σχεδόν όλες τις επιζήμιες γενιές του δάκου.
- Αποφεύγουμε τους μύκητες όπου αναπτύσσονται με τις δροσιές του φθινοπώρου.
- Αποφεύγουμε την απώλεια καρπού από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
- Έχουμε άπλετο χρόνο για τις υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες.
- Η ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου είναι εξαιρετική.
“Η έντονη μυρωδιά του αγουρέλαιου όπου πραγματικά έδινε μια άλλη διάσταση στο χώρο του ελαιουργείου…”
Ο Μεσαρίτης ελαιουργός και μέλος της ομάδας κ. Γιώργος Καπνάς σημείωσε:
“Το συγκεκριμένο project ολοκλήρωσε εφέτος επιτυχώς το τέταρτο κατά σειρά παραγωγικό έτος στην περιοχή της Μεσαράς. Στην περιοχή ξεκινήσαμε φέτος την ελαιοποίηση το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβριου και για 1 περίπου μήνα δουλεύαμε μόνο με τον πρώιμα συλλεγμένο ελαιόκαρπο. Χαρακτηριστικό της χρονιάς για εμένα ήταν, οι χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν διορθωθεί ακόμα και μέχρι τις μέρες μας, και η έντονη μυρωδιά του αγουρέλαιου όπου πραγματικά έδινε μια άλλη διάσταση στο χώρο του ελαιουργείου.”
Και οι παραγωγοί τις ομάδος, παλιοί και καινούργιοι, επιβεβαιώνουν και αυτοί τις παραπάνω πρακτικές.
ΤΖΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ “Όσα χρόνια μαζεύω νωρίς, πληρώνεται ο κόπος μου”
ΒΡΥΣΑΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ‘’Μέχρι πριν τρία χρόνια μάζευα μόνο λίγο λάδι για το σπίτι διότι δεν άξιζε οικονομικά να κάνω κάτι παραπάνω ‘’
ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ‘’Πέρυσι όλο το λάδι το πούλησα βιομηχανικό και φέτος είδα τον κόπο μου να ανταμείβετε ξανά‘’
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ‘’Είχαμε φτάσει στα όρια να τα παρατήσουμε! Μας δόθηκε ξανά η ευκαιρία να καλλιεργήσουμε να παράγουμε ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν και να ανταμειφθούμε επάξια γι’ αυτό‘’