Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο μπακλαβάς της νηστείας

09/12/2020
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αφράτα και νηστίσιμα σουτζουκάκια
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

500γρ. χωριάτικο φύλλο

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα

2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα

1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο

100γρ. παπαρουνόσπορο

2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

1 φλιτζάνι μέλι

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη (450γρ.)

1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζανιού πετιμέζι

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο. Το αλείφετε με λάδι και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση.
Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια.
Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τον αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.
Tips

Δεν σκεπάζετε τον μπακλαβά, για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.

Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κατή

Previous Post

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες

Next Post

Φωλιές κανταΐφι με δαμάσκηνα και κρέμα χαλβά

Next Post
Αφράτα και νηστίσιμα σουτζουκάκια

Φωλιές κανταΐφι με δαμάσκηνα και κρέμα χαλβά

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ