Το πεσκέσι ήταν «βασιλικό»! Τρεις τεράστιες τσάντες
πορτοκαλομαντάρινα και λεμόνια. Αρκετά για να τα απολαύσουμε αλλά και για όλες τις εφαρμογές που συνηθίζω αυτήν την εποχή. Αράντιστα, ακέρωτα, ολόφρεσκα και πολύ αρωματικά! Ντόπιες ποικιλίες …
Τα μανταρινάκια φέτος ήταν μικρά γιατί οι μανταρινιές ήταν κατάφορτες .
Μικρά αλλά ολόγλυκα. Φάγαμε, δώσαμε ,
και δεν τέλειωναν! Έτσι φτιάξαμε και ένα σωρό καλούδια.
Το κέικ μανταρινιού ήταν αυτοσχεδιασμός που προέκυψε σαν παραλλαγή παρόμοιων κέικ πορτοκαλιού και χαρακτηρίστηκε«από τα ωραιότερα που έχεις φτιάξει τον τελευταίο καιρό» από τους δοκιμαστές μου που το δοκίμασαν πριν καλά καλά το στολίσω με το γλάσο.
Βλέπετε, μας είχε σπάσει τη μύτη όσο ψηνόταν και δεν τους πρόλαβα! Φυσικά η λιπαρή ουσία ήταν και σ’ αυτό το κέικ ελαιόλαδο. Εύκολο, χωρίς ιδιαίτερο χτύπημα αφού τα αυγά δεν είναι χωρισμένα και δεν κάνουμε μαρέγκα, και οικονομικό αφού η δόση μας δίνει οικογενειακό μέγεθος, σε 28άρα φόρμα!
Υλικά:
3- 4 μανταρίνια ανάλογα με το μέγεθός τους (300 γραμμάρια
περίπου, πρέπει να βγει 1 κούπα πολτός)
¾ κούπας ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη (ή λίγο λιγότερη)
3 κανονικά αυγά
¼ κούπας κονιάκ ή λικέρ
100 γραμμάρια τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Για το γλάσο
3-4 κουταλιές αχνοζάχαρη
και 2-3 κουταλιές χυμό μανταρινιού.
Επί το έργον:
Βάζουμε τα μανταρίνια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά μέσα σε κρύο νερό, τα κόβουμε εγκάρσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια , και τα αλέθουμε στο multi να γίνουν πολτός.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα και τις φλούδες σοκολάτας.
Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ (ανάμειξης) χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να
γίνουν σαν κρέμα (ας μην διαλυθεί τελείως η ζάχαρη) με το μίξερ του χεριού
ή ακόμη και με το χέρι. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και
μετά το κονιάκ και τον πολτό του μανταρινιού.
Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ( ή με το χέρι) ενσωματώνουμε στο χυλό το μείγμα του αλευριού- σοκολάτας-σόδας.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας.
Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη ή το περιχύνουμε με αραιό γλάσο ( σε μπολάκι βάζουμε την άχνη προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς ).
Το απολαμβάνουμε στο πρωινό, ή με τον απογευματινό μας καφέ.
Παρατηρήσεις:
1)Τα κέικ με πολτό φρούτου συνήθως θέλουν λίγο παραπάνω ψήσιμο από τα υπόλοιπα. Μπορούμε να περιορίσουμε λίγο το χρόνο αν μοιράσουμε το μείγμα σε δυο μακρόστενες φόρμες.
Έτσι μάλιστα μπορούμε να γαρνίρουμε το ένα με γλάσο και το άλλο με λιωμένη σοκολάτα.
2)Αν τα μανταρίνια είναι πολύ γλυκά αφαιρούμε λίγη ζάχαρη από τις 2 κούπες. Τα δικά μου ήταν μέλι και έβαλα 1 και ¾ κούπες.
3) Όπως πάντα για τα κέικ, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν 45 λεπτά. Βάζουμε το κέικ σε σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία αν έχει τέτοια ο φούρνος μας και το σκεπάζουμε αν χρειάζεται προς το τέλος με χαρτί ψησίματος για να μη καεί η επιφάνειά του. Εν τέλει ,-εκτός από τα στάνταρντς που ισχύουν για όλα τα κέικ- επειδή κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του, βρίσκουμε εκείνες του δικού μας με 2-3 δοκιμές!
Πηγή: cretangastronomy.gr