Γαλακτομπούρεκο

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για την κρέμα
•1 φλυτζάνι τσαγιού Σιμιγδάλι Ψιλό Melissa
•1200 γραμμάρια γάλα
•½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
•3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
•5 αυγά
•2 βανίλιες
•100 γραμμάρια βούτυρο για τα φύλλα
•½ κιλό φύλλο μπακλαβά

Για το σιρόπι
•3 φλυτζάνια ζάχαρη
•1½ φλυτζάνι νερό
•1 φλούδα λεμονιού
•χυμό ½ λεμονιού
•½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς επί 5’ μέχρι να πήξει ελαφρά.

Σβήνουμε τη φωτιά.

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζουμε σε τεμάχια, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. Βράζουμε το σιρόπι 10 λεπτά.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.

Πηγή: melissa.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά: 

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα: 

1 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για τα φύλλα,

8 αυγά,

4 βανίλιες,

2 λίτρα γάλα,

1 ποτήρι ζάχαρη,

λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη,

3 ποτήρια νερό,

1 ξύλο κανέλας,

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση: 

Ξεκινάτε με το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά και βράζετε για 10′ μέχρι να δέσει.

Αφαιρείτε το ξύλο της κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Χωρίζετε τα αυγά σε απράδια και κρόκους.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει και προσθέτετε το σιμιγδάλι.

Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Προσθέτετε το γάλα και τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε διαρκώς.

Ρίχνετε τις βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το μείγμα των αυγών.

Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα (η κρέμα σας θα πήξει αλλά όχι πάρα πολύ). Βουτυρώνετε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί με ψηλά τοιχώματα.

Χωρίζετε τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε όσα φύλλα βάλετε στον πάτο του γλυκού να βάλετε και από πάνω.

Τοποθετείτε ένα – ένα τα μισά φύλλα στον πάτο αφού τα έχετε βουτυρώσει καλά με λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε την κρέμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζετε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το χαράζετε σε κομμάτια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C πάνω κάτω, για 40′.

Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό 2-3 ώρες να κρυώσει και σερβίρετε.

Πηγή: icookgreek.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

¾ της κούπας ζάχαρη

6 μέτρια αυγά

1 λίτρο γάλα (ελαφρύ)

μισή κούπα σιμιγδάλι ψιλό

2 βανίλιες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για το άλειμμα των φύλλων:

μισή κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο (ίσως και λίγο ακόμα)

Χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν, και αφήστε τα στην άκρη. Βάλτε το γάλα να κάψει σε μια κατσαρόλα. Μόλις κάψει, χιονίστε από πάνω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη, για περίπου ένα λεπτό, ώσπου να κοχλάσει λίγο. Ενώστε τα δύο μίγματα (χτυπημένα αυγά και γάλα-σιμιγδάλι), ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε τη μία κουταλιά βούτυρο.

Το στρώσιμο των φύλλων:

Βουτυρώστε το ταψί πολύ καλά. Στρώστε 7 φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα φύλλο χωριστά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάστε την κρέμα, αφού την ανακατέψετε μία φορά ακόμα, και αναδιπλώστε προς τα μέσα τα εξέχοντα φύλλα. Βουτυρώστε τα ξανά. Απλώστε από πάνω τα υπόλοιπα 7 (περίπου) φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Χαράξτε μπακλαβαδωτά τα φύλλα. Μόνον επιφανειακά, χωρίς να φτάσετε στην κρέμα – θέλει λίγη υπομονή. Βουτυρώστε και τη χαρακωμένη ήδη επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Ραντίστε την με λίγο νερό, με τα δάχτυλά σας. Ψήστε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν τα φύλλα πολύ καλά – περίπου 40 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάστε το σιρόπι.

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

3 ½ κούπες ζάχαρη

2 ½ κούπες νερό

χυμό από μισό λεμόνι και

την εξωτερική φλούδα του λεμονιού (βιολογικού)

Βράστε σε μέτρια φωτιά, για 8 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο και σιροπιάστε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι σιγά-σιγά (να ακούγεται η απορρόφησή του). Έτσι μελώνει το γαλακτομπούρεκο τέλεια.

Της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πηγή:  bostanistas.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για την κρέμα
•1 φλυτζάνι τσαγιού Σιμιγδάλι Ψιλό Melissa
•1200 γραμμάρια γάλα
•½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
•3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
•5 αυγά
•2 βανίλιες
•100 γραμμάρια βούτυρο για τα φύλλα
•½ κιλό φύλλο μπακλαβά

Για το σιρόπι
•3 φλυτζάνια ζάχαρη
•1½ φλυτζάνι νερό
•1 φλούδα λεμονιού
•χυμό ½ λεμονιού
•½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς επί 5’ μέχρι να πήξει ελαφρά.

Σβήνουμε τη φωτιά.

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζουμε σε τεμάχια, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. Βράζουμε το σιρόπι 10 λεπτά.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.

Πηγή: melissa.gr

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά: 

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα: 

1 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για τα φύλλα,

8 αυγά,

4 βανίλιες,

2 λίτρα γάλα,

1 ποτήρι ζάχαρη,

λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη,

3 ποτήρια νερό,

1 ξύλο κανέλας,

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση: 

Ξεκινάτε με το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά και βράζετε για 10′ μέχρι να δέσει.

Αφαιρείτε το ξύλο της κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Χωρίζετε τα αυγά σε απράδια και κρόκους.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει και προσθέτετε το σιμιγδάλι.

Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Προσθέτετε το γάλα και τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε διαρκώς.

Ρίχνετε τις βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το μείγμα των αυγών.

Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα (η κρέμα σας θα πήξει αλλά όχι πάρα πολύ). Βουτυρώνετε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί με ψηλά τοιχώματα.

Χωρίζετε τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε όσα φύλλα βάλετε στον πάτο του γλυκού να βάλετε και από πάνω.

Τοποθετείτε ένα – ένα τα μισά φύλλα στον πάτο αφού τα έχετε βουτυρώσει καλά με λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε την κρέμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζετε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το χαράζετε σε κομμάτια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C πάνω κάτω, για 40′.

Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό 2-3 ώρες να κρυώσει και σερβίρετε.

Πηγή: icookgreek.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά συνταγής

1 πακέτο φύλλο κρούστας

150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο (αγελαδινό)

Για τη κρέμα:

8 φλ. τσαγιού γάλα

2 βανίλιες ή ένα περικάρπιο βανίλιας (για πιο πλούσιο άρωμα)

6 αυγά

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο κρύο

Για το σιρόπι:

3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 φλ. τσαγιού νερό

1 λεμονιού το χυμό

1 κομμάτι ξύλο κανέλας

Εκτέλεση συνταγής

Σιγοβράζετε το γάλα μαζί με τη βανίλια. Αν χρησιμοποιήσετε το περικάρπιο το ρίχνετε στη κατσαρόλα αφού πρώτα το χαράξετε.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνετε το μείγμα στο γάλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.

Στη συνέχεια το αφαιρείτε από τη φωτιά, αφαιρείτε το περικάρπιο, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη κρέμα στην άκρη μέχρι να κυρώσει καλά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων 25×40 εκ. Στρώνετε στο ταψί 6 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα φροντίζοντας να εξέχουν από το ταψί περιμετρικά. Αδειάζετε και στρώνετε ισομερώς τη κρέμα στο ταψί. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, πάνω στο μείγμα και τα αλείφετε με βούτυρο.

Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα  φύλλα βουτυρώνοντάς τα καλά ένα ένα. Μπήγετε με μια σπάτουλα τις άκρες των φύλλων στη βάση του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, χαράζετε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο που τυχόν σας περίσσεψε.

Ψήνετε το γλυκό σας στο προθερμασμένο φούρνο (στη κάτω σχάρα στις αντιστάσεις) για 50-60 λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει πολύ καλά το φύλλο. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.

Για το σιρόπι: Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5-6 λ. Σιροπιάζετε το κρύο πλέον γαλακτομπούρεκο με το καυτό σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με ένα κουτάλι φροντίζοντας να βραχούν τα φύλλα πολύ καλά. Αφήνετε να “τραβήξει” το σιρόπι και να μισοκρυώσει, χωρίς να το σκεπάσετε και μαλακώσουν τα φύλλα από τους ατμούς, το κόβετε και το σερβίρετε ολόφρεσκο.

Εναλλακτικά: Μπορείτε να φτιάξετε πρώτα το σιρόπι να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά και να σιροπιάσετε με το κρύο σιρόπι το γαλακτομπούρεκο καυτό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.

Πηγή: sintayes.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά
για την κρέμα
1450 ml. γάλα αγελαδινό πλήρες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας
125 gr. σιμιγδάλι ψιλό
20 gr. κόρν φλάουρ
4 αυγά
200 gr. ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνης
Ξύσμα λεμονιού

για το σιρόπι
750 gr. ζάχαρη
400 gr. νερό
1 λεμόνι

Επιπλέον θα χρειαζόμαστε
1 πακέτο φρέσκο φύλλο Βηρυτού
200 gr. βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο στην μέση.
Βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Η κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα ¾ της ποσότητα ζάχαρης, το κόρν φλάουρ, την βανιλλίνη, το αλάτι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με το γάλα.

Ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς.

Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης.

Μόλις πήξει η κρέμα με το γάλα και το σιμιγδάλι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά, τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Το γαλακτομπούρεκο
Λιώνουμε τα 200 gr. βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία ραντίζουμε με το βούτυρο.

Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε επίσης με βούτυρο.
Κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι.

Ψήνουμε για 45-50 περίπου λεπτά στους  180ο C.

Μόλις το γαλακτομπούρεκο χρυσίσει και είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.
Φυσικά τρώγεται ζεστό ή κρύο!

Tips:
*          Το σιρόπι αυστηρά πρέπει να είναι κρύο, διαφορετικά δεν θα πάρετε το τέλειο τραγανό αποτέλεσμα.
*          Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μικρό μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος πλήρες, για ακόμη πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
*          Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κλασικά φύλλα κρούστας για σιροπιαστά γλυκά, αν και τα φύλλα Βηρυτού δίνουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα και γεύση.
*          Αν θέλετε αρωματίστε το σιρόπι με μέλι, λίγο πορτοκάλι ή ένα ξυλάκι κανέλας.

Πηγή: funkycook.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά: 

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα: 

1 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για τα φύλλα,

8 αυγά,

4 βανίλιες,

2 λίτρα γάλα,

1 ποτήρι ζάχαρη,

λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη,

3 ποτήρια νερό,

1 ξύλο κανέλας,

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση: 

Ξεκινάτε με το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά και βράζετε για 10′ μέχρι να δέσει.

Αφαιρείτε το ξύλο της κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Χωρίζετε τα αυγά σε απράδια και κρόκους.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει και προσθέτετε το σιμιγδάλι.

Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Προσθέτετε το γάλα και τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε διαρκώς.

Ρίχνετε τις βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το μείγμα των αυγών.

Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα (η κρέμα σας θα πήξει αλλά όχι πάρα πολύ). Βουτυρώνετε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί με ψηλά τοιχώματα.

Χωρίζετε τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε όσα φύλλα βάλετε στον πάτο του γλυκού να βάλετε και από πάνω.

Τοποθετείτε ένα – ένα τα μισά φύλλα στον πάτο αφού τα έχετε βουτυρώσει καλά με λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε την κρέμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζετε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το χαράζετε σε κομμάτια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C πάνω κάτω, για 40′.

Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό 2-3 ώρες να κρυώσει και σερβίρετε.

Πηγή: icookgreek.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

¾ της κούπας ζάχαρη

6 μέτρια αυγά

1 λίτρο γάλα (ελαφρύ)

μισή κούπα σιμιγδάλι ψιλό

2 βανίλιες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για το άλειμμα των φύλλων:

μισή κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο (ίσως και λίγο ακόμα)

Χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν, και αφήστε τα στην άκρη. Βάλτε το γάλα να κάψει σε μια κατσαρόλα. Μόλις κάψει, χιονίστε από πάνω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη, για περίπου ένα λεπτό, ώσπου να κοχλάσει λίγο. Ενώστε τα δύο μίγματα (χτυπημένα αυγά και γάλα-σιμιγδάλι), ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε τη μία κουταλιά βούτυρο.

Το στρώσιμο των φύλλων:

Βουτυρώστε το ταψί πολύ καλά. Στρώστε 7 φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα φύλλο χωριστά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάστε την κρέμα, αφού την ανακατέψετε μία φορά ακόμα, και αναδιπλώστε προς τα μέσα τα εξέχοντα φύλλα. Βουτυρώστε τα ξανά. Απλώστε από πάνω τα υπόλοιπα 7 (περίπου) φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Χαράξτε μπακλαβαδωτά τα φύλλα. Μόνον επιφανειακά, χωρίς να φτάσετε στην κρέμα – θέλει λίγη υπομονή. Βουτυρώστε και τη χαρακωμένη ήδη επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Ραντίστε την με λίγο νερό, με τα δάχτυλά σας. Ψήστε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν τα φύλλα πολύ καλά – περίπου 40 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάστε το σιρόπι.

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

3 ½ κούπες ζάχαρη

2 ½ κούπες νερό

χυμό από μισό λεμόνι και

την εξωτερική φλούδα του λεμονιού (βιολογικού)

Βράστε σε μέτρια φωτιά, για 8 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο και σιροπιάστε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι σιγά-σιγά (να ακούγεται η απορρόφησή του). Έτσι μελώνει το γαλακτομπούρεκο τέλεια.

Της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πηγή:  bostanistas.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για την κρέμα
•1 φλυτζάνι τσαγιού Σιμιγδάλι Ψιλό Melissa
•1200 γραμμάρια γάλα
•½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
•3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
•5 αυγά
•2 βανίλιες
•100 γραμμάρια βούτυρο για τα φύλλα
•½ κιλό φύλλο μπακλαβά

Για το σιρόπι
•3 φλυτζάνια ζάχαρη
•1½ φλυτζάνι νερό
•1 φλούδα λεμονιού
•χυμό ½ λεμονιού
•½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς επί 5’ μέχρι να πήξει ελαφρά.

Σβήνουμε τη φωτιά.

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζουμε σε τεμάχια, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. Βράζουμε το σιρόπι 10 λεπτά.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.

Πηγή: melissa.gr

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά: 

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα: 

1 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για τα φύλλα,

8 αυγά,

4 βανίλιες,

2 λίτρα γάλα,

1 ποτήρι ζάχαρη,

λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη,

3 ποτήρια νερό,

1 ξύλο κανέλας,

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση: 

Ξεκινάτε με το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά και βράζετε για 10′ μέχρι να δέσει.

Αφαιρείτε το ξύλο της κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Χωρίζετε τα αυγά σε απράδια και κρόκους.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει και προσθέτετε το σιμιγδάλι.

Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Προσθέτετε το γάλα και τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε διαρκώς.

Ρίχνετε τις βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το μείγμα των αυγών.

Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα (η κρέμα σας θα πήξει αλλά όχι πάρα πολύ). Βουτυρώνετε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί με ψηλά τοιχώματα.

Χωρίζετε τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε όσα φύλλα βάλετε στον πάτο του γλυκού να βάλετε και από πάνω.

Τοποθετείτε ένα – ένα τα μισά φύλλα στον πάτο αφού τα έχετε βουτυρώσει καλά με λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε την κρέμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζετε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το χαράζετε σε κομμάτια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C πάνω κάτω, για 40′.

Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό 2-3 ώρες να κρυώσει και σερβίρετε.

Πηγή: icookgreek.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά: 

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα: 

1 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για τα φύλλα,

8 αυγά,

4 βανίλιες,

2 λίτρα γάλα,

1 ποτήρι ζάχαρη,

λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη,

3 ποτήρια νερό,

1 ξύλο κανέλας,

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση: 

Ξεκινάτε με το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά και βράζετε για 10′ μέχρι να δέσει.

Αφαιρείτε το ξύλο της κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Χωρίζετε τα αυγά σε απράδια και κρόκους.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει και προσθέτετε το σιμιγδάλι.

Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Προσθέτετε το γάλα και τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε διαρκώς.

Ρίχνετε τις βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το μείγμα των αυγών.

Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα (η κρέμα σας θα πήξει αλλά όχι πάρα πολύ). Βουτυρώνετε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί με ψηλά τοιχώματα.

Χωρίζετε τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε όσα φύλλα βάλετε στον πάτο του γλυκού να βάλετε και από πάνω.

Τοποθετείτε ένα – ένα τα μισά φύλλα στον πάτο αφού τα έχετε βουτυρώσει καλά με λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε την κρέμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζετε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το χαράζετε σε κομμάτια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C πάνω κάτω, για 40′.

Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό 2-3 ώρες να κρυώσει και σερβίρετε.

Πηγή: icookgreek.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

¾ της κούπας ζάχαρη

6 μέτρια αυγά

1 λίτρο γάλα (ελαφρύ)

μισή κούπα σιμιγδάλι ψιλό

2 βανίλιες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για το άλειμμα των φύλλων:

μισή κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο (ίσως και λίγο ακόμα)

Χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν, και αφήστε τα στην άκρη. Βάλτε το γάλα να κάψει σε μια κατσαρόλα. Μόλις κάψει, χιονίστε από πάνω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη, για περίπου ένα λεπτό, ώσπου να κοχλάσει λίγο. Ενώστε τα δύο μίγματα (χτυπημένα αυγά και γάλα-σιμιγδάλι), ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε τη μία κουταλιά βούτυρο.

Το στρώσιμο των φύλλων:

Βουτυρώστε το ταψί πολύ καλά. Στρώστε 7 φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα φύλλο χωριστά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάστε την κρέμα, αφού την ανακατέψετε μία φορά ακόμα, και αναδιπλώστε προς τα μέσα τα εξέχοντα φύλλα. Βουτυρώστε τα ξανά. Απλώστε από πάνω τα υπόλοιπα 7 (περίπου) φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Χαράξτε μπακλαβαδωτά τα φύλλα. Μόνον επιφανειακά, χωρίς να φτάσετε στην κρέμα – θέλει λίγη υπομονή. Βουτυρώστε και τη χαρακωμένη ήδη επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Ραντίστε την με λίγο νερό, με τα δάχτυλά σας. Ψήστε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν τα φύλλα πολύ καλά – περίπου 40 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάστε το σιρόπι.

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

3 ½ κούπες ζάχαρη

2 ½ κούπες νερό

χυμό από μισό λεμόνι και

την εξωτερική φλούδα του λεμονιού (βιολογικού)

Βράστε σε μέτρια φωτιά, για 8 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο και σιροπιάστε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι σιγά-σιγά (να ακούγεται η απορρόφησή του). Έτσι μελώνει το γαλακτομπούρεκο τέλεια.

Της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πηγή:  bostanistas.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά: 

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα: 

1 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για τα φύλλα,

8 αυγά,

4 βανίλιες,

2 λίτρα γάλα,

1 ποτήρι ζάχαρη,

λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη,

3 ποτήρια νερό,

1 ξύλο κανέλας,

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση: 

Ξεκινάτε με το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά και βράζετε για 10′ μέχρι να δέσει.

Αφαιρείτε το ξύλο της κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Χωρίζετε τα αυγά σε απράδια και κρόκους.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει και προσθέτετε το σιμιγδάλι.

Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Προσθέτετε το γάλα και τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε διαρκώς.

Ρίχνετε τις βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το μείγμα των αυγών.

Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα (η κρέμα σας θα πήξει αλλά όχι πάρα πολύ). Βουτυρώνετε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί με ψηλά τοιχώματα.

Χωρίζετε τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε όσα φύλλα βάλετε στον πάτο του γλυκού να βάλετε και από πάνω.

Τοποθετείτε ένα – ένα τα μισά φύλλα στον πάτο αφού τα έχετε βουτυρώσει καλά με λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε την κρέμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζετε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το χαράζετε σε κομμάτια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C πάνω κάτω, για 40′.

Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό 2-3 ώρες να κρυώσει και σερβίρετε.

Πηγή: icookgreek.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γαλακτομπούρεκο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά συνταγής

1 πακέτο φύλλο κρούστας

150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο (αγελαδινό)

Για τη κρέμα: 

8 φλ. τσαγιού γάλα

2 βανίλιες ή ένα περικάρπιο βανίλιας (για πιο πλούσιο άρωμα)

6 αυγά

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο κρύο

Για το σιρόπι:

3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 φλ. τσαγιού νερό

1 λεμονιού το χυμό

1 κομμάτι ξύλο κανέλας

Εκτέλεση συνταγής

Σιγοβράζετε το γάλα μαζί με τη βανίλια. Αν χρησιμοποιήσετε το περικάρπιο το ρίχνετε στη κατσαρόλα αφού πρώτα το χαράξετε.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνετε το μείγμα στο γάλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.

Στη συνέχεια το αφαιρείτε από τη φωτιά, αφαιρείτε το περικάρπιο, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη κρέμα στην άκρη μέχρι να κυρώσει καλά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων 25×40 εκ. Στρώνετε στο ταψί 6 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα φροντίζοντας να εξέχουν από το ταψί περιμετρικά. Αδειάζετε και στρώνετε ισομερώς τη κρέμα στο ταψί. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, πάνω στο μείγμα και τα αλείφετε με βούτυρο.

Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα  φύλλα βουτυρώνοντάς τα καλά ένα ένα. Μπήγετε με μια σπάτουλα τις άκρες των φύλλων στη βάση του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, χαράζετε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο που τυχόν σας περίσσεψε.

Ψήνετε το γλυκό σας στο προθερμασμένο φούρνο (στη κάτω σχάρα στις αντιστάσεις) για 50-60 λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει πολύ καλά το φύλλο. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.

Για το σιρόπι: Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5-6 λ. Σιροπιάζετε το κρύο πλέον γαλακτομπούρεκο με το καυτό σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με ένα κουτάλι φροντίζοντας να βραχούν τα φύλλα πολύ καλά. Αφήνετε να “τραβήξει” το σιρόπι και να μισοκρυώσει, χωρίς να το σκεπάσετε και μαλακώσουν τα φύλλα από τους ατμούς, το κόβετε και το σερβίρετε ολόφρεσκο.

Εναλλακτικά: Μπορείτε να φτιάξετε πρώτα το σιρόπι να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά και να σιροπιάσετε με το κρύο σιρόπι το γαλακτομπούρεκο καυτό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.

Πηγή: sintayes.gr

Μοιραστείτε το άρθρο