Τα δύο νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε οικισμούς του Δήμου Φαιστού έθεσαν σε συναγερμό την δημοτική αρχή και ξύπνησαν… αναμνήσεις των προηγούμενων μηνών: Δημιούργησαν ωστόσο κι έναν διάχυτο προβληματισμό για την διαχείριση της όλης κατάστασης, σε αυτό το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας που σαρώνει τον πλανήτη.
Ο ένας από τους δύο ανθρώπους που βρέθηκε θετικός στον ιό είναι μεγάλης ηλικίας. Εξετάζεται η πιθανότητα οι μολύνσεις να έγιναν από άλλα άτομα που βρέθηκαν στις δύο συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να γίνει ανίχνευση των επαφών των νοσούντων.
“Δεν υπάρχει η εγρήγορση που θα έπρεπε” ήταν η πρώτη διαπίστωση που έκανε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, φιλοξενούμενος στον “αέρα” του Livetalks.
“Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση από επίσημη αρχή” (…) “Δεν έχουμε καμία οδηγία για το τι μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση”, εξήγησε. “Όλα τα μαθαίνουμε από τους προέδρους των κοινοτήτων και τους πολίτες”.
Όπως υποστήριξε ο κ. Νικολιδάκης, “η Πολιτεία” θα έπρεπε “να έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά”. Εκείνο που τον προβληματίζει εξίσου είναι ότι “μιλάμε για εντελώς διαφορετικούς οικισμούς, είναι διαφορετικές εστίες”.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο δήμαρχος Φαιστού και οι συνεργάτες του ήταν να δώσουν οδηγίες στους προέδρους των χωριών, “να τσεκάρουμε αν κρατάνε την καραντίνα”.
Εκ μέρους της δημοτικής αρχής έγιναν κάποιες απολυμάνσεις – “να μην κοροϊδευόμαστε”, πιο πολύ για… ψυχολογικούς λόγους, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Φαιστού. Γεγονός όμως είναι ότι “η κοινωνία φωνάζει” και “ανησυχεί”.
Τα νέα πρωτόκολλα ορίζουν ότι για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και γίνουν μαζικά τεστ σε έναν οικισμό θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.
“Αν περιμένω σε ένα οικισμό να εμφανιστούν τρία κρούσματα, τότε θα είναι πολύ αργά φοβάμαι” σχολίασε ο κ. Νικολιδάκης.
Το στοίχημα είναι να “σβήσουν” γρήγορα οι εστίες Covid, όπως έγινε στο πρώτο κύμα, για να μην έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά.Μία μέση λύση είναι οι άμεσες επαφές των δύο κρουσμάτων – που δεν σχετίζονται μεταξύ τους – να πάνε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου διεξάγονται τεστ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος.
Στο πρώτο κύμα, επί παραδείγματι, έγιναν γρήγορες κινήσεις άμα τη εμφανίσει των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να αυτοαπομονωθεί η κάθε εστία μόλυνσης. Σε κλειστές κοινωνίες, ο κίνδυνος διασποράς είναι αυξημένος, διότι κακά τα ψέματα στα μικρά χωριά τα μέτρα ασφαλείας – δυστυχώς- δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε.
Το κακό για να καταπολεμηθεί ουσιαστικά, επιβάλλεται να χτυπηθεί στη… ρίζα του! Τα πράγματα, τώρα το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι είναι αρκετά πιο δύσκολα.
“Να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση” ζητά από τους συντοπίτες του και από τον κρατικό μηχανισμό ο δήμαρχος Φαιστού.
Ο κ. Νικολιδάκης θα έχει επαφές με αρμόδιους για να κινηθούν κάποιες απαραίτητες διαδικασίες. Στοχεύει στην διενέργεια 30-40 τεστ σε κάθε οικισμό. “Δεν είναι πολυτέλεια το να έχουμε αντίληψη για το τί γίνεται” είναι το σκεπτικό του.
Λόγω των υφιστάμενων συνθηκών, αντικειμενικές δυσκολίες έχουν προκύψει και με την αγροτική παραγωγή, που σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού, “έχει φτάσει στα πρόθυρα της καταστροφής!”.
Για τον κ. Νικολιδάκη, το lockodown ίσως θα έπρεπε να έχει διαφορετική μορφή στην Αθήνα και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα, σε σχέση με ένα χωριό της ενδοχώρα όπου τα ελαιουργεία μέχρι πέρυσι δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο.
Ο ίδιος και η δημοτική αρχή ζητούν συνεχώς από τον κόσμο “να προσέχει”, βρίσκοντας ευήκοα ώτα. Όμως, ο δήμαρχος Φαιστού θέλησε να καυτηριάσει ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται: Σε ορισμένες περιπτώσεις “χρησιμοποιούνται ως εργάτες αλλοδαποί που δεν ελέγχονται!”.
Για να εξελιχθεί ομαλά η ελαιοσυγκομιδή και να ισορροπήσει λίγο η τοπική οικονομία, “θα πρέπει όλοι να τηρούν τα μέτρα” είπε ο κ. Νικολιδάκης.
Πηγή: cretalive.gr