Παρέμβαση με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε σήμερα ο Μεσαρίτης πολιτευτής του ΕΠΑΜ Δημήτριος Μ. Ορφανουδάκης, ο οποίος και αναφέρει:
Πρόταση, πίστωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με απλά βήματα, πιστώνοντας τους λογαριασμούς των ΟΛΩΝ των δικαιούχων επιδότησης του έτους 2020, που εισέπραξαν η θα εισπράξουν επιδότηση βάση της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2020 που έχουν υποβάλλει, αφού αυτή είναι η πραγματική περίοδος που υπέστησαν ζημιά και δίκαια απονομή της οικονομικής ενίσχυσης σε όλους του πληγέντες χωρίς διακρίσεις, της προσωρινής στήριξης στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, και να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή διαδικασία μέσα σε lockdown.
Στο ΦΕΚ 4701/Β΄/23-10-2020 δημοσιεύτηκε η με αριθμό απόφαση 2850 του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα :
Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19».
Σύμφωνα με την απόφαση, τα κριτήρια εκλεξιμότητας, Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά πρόσωπα τα οποία: – είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και – να έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη έκταση όπως ορίζεται στο άρθρο 3. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης-πληρωμής όσο και κατά την καταβολή της ενίσχυσης.
Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά από τα 300 ευρώ ανά εκμετάλλευση και μπορεί να ανέλθει έως και τις 4.000 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται εφάπαξ, ενώ στο τελικό ύψος της ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη «το σύνολο των ποσών στήριξης που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού δε μπορεί να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ», όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο, σχετικά με το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι επλήγησαν από τον κορονοϊό, δικαιούχοι του οποίου είναι φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Μετά τη δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης και προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο, οι υποψήφιοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣ αίτηση στήριξης πληρωμής, και παράλληλα δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα, ή – δεν έχουν ήδη λάβει οικονομική ενίσχυση για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης πράξης, ή – έχουν λάβει σχετική στήριξη για συγκεκριμένο καθεστώς.
Την 17η Νοεμβρίου 2020 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτημάτων , με τεράστιες ουρές και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ελαιοπαραγωγούς που ελπίζουν σε οικονομική ανάσα από την ενίσχυση που εγκρίθηκε για τους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού.
Μέσα σε όλα αυτά, πολλοί ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται εκτός ενίσχυσης, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο μητρώο αγροτών, με συνέπεια να μην είναι δικαιούχοι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Μεγάλο θέμα είναι και το ζήτημα της διαπίστωσης του ποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς πολλοί μπερδεύονται με τους ειδικού καθεστώτος, πράγμα για το οποίο παίζει ρόλο το εισόδημα και η ασφάλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΕΠΠΥΕΛ (φορέας πιστοποίησης ιδιότητας κατ’ κύριο επάγγελμα αγρότη) οι τσεκαρισμένου στο σύστημα μέχρι 31-8-2020 κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα είναι και οι δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής. Όσον αφορά δε την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη , εάν κάποιος στην περσινή δήλωση είχε ζημιά από την αγροτική εκμετάλλευσή του και δεν έχει άλλο εισόδημα πέραν αυτό του ΚΕΑ (Επίδομα αλληλεγγύης) εάν το δηλωμένο εισόδημα απ’ αυτό υπερβαίνει το αγροτικό , δεν θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Πρόβλημα αποτελεί για τις μεταβιβάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έγιναν μετά την 01-01-2020 και αφορά της καλλιέργειες του έτους 2020 (είναι αυτές που επλήγησαν και όχι του 2019) , οι οποίες δεν θα αποζημιωθούν αφού δεν αναφέρονται σε άλλο πρόσωπο το 2019 και σε άλλο το 2020.
Είναι βέβαια αδιανόητο αυτό που συμβαίνει μέσα σε lockdown, με πλήθος κόσμου να περιμένει στις ουρές για να κάνει μια αίτηση, αφήνοντας μάλιστα στη μέση την ελαιοσυγκομιδή, την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει με απλά βήματα την όλη διαδικασία, χωρίς συνωστισμό, ταλαιπωρία και κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, μόνο με την πίστωση των ποσών. Αδιανόητο δε να αγνοούνται και αυτοί που λαμβάνουν επιδοτήσεις και έπαθαν ζημιά, να διαχωρίζονται (σε κατά κύριο επάγγελμα η ΜΗ) προκειμένου να μην αποζημιωθούν, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν.
Προτείνουμε, να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή διαδικασία μέσα σε lockdown, να ολοκληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με απλά βήματα την όλη διαδικασία, πιστώνοντας τους λογαριασμούς των ΟΛΩΝ των δικαιούχων επιδότησης του έτους 2020, που εισέπραξαν η θα εισπράξουν επιδότηση βάση της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2020 που έχουν υποβάλλει , αφού αυτή είναι η πραγματική περίοδος που υπέστησαν ζημιά και απονέμει δίκαια οικονομική ενίσχυση σε όλους του πληγέντες χωρίς διακρίσεις.