Η κυβέρνηση, αφού έκλεισε τα σχολεία, γιατί δεν πήρε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας (τα κενά σε αίθουσες, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, ώστε να μπορούν να μείνουν ανοιχτά και να είναι ασφαλή), έβαλε και τους μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στην τηλεκπαίδευση.
Κι αυτό χωρίς να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα από την άνοιξη και μετά καμία προετοιμασία, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε τους στοιχειώδεις όρους για τη διαδικασία. Έτσι, παρά τα παχιά λόγια εκ μέρους της Υπουργού, χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα έμειναν εκτός τηλεκπαίδευσης, καθώς ένας στους πέντε μαθητές δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Στα σχολεία του δήμου Φαιστού η κατάσταση δε διαφοροποιείται σε σχέση με αυτή που επικρατεί πανελλαδικά. Η εικόνα που έρχεται από τους Συλλόγους Γονέων του δήμου είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθητών δεν έχουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα, που προαπαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία (τάμπλετ και πρόσβαση στο διαδίκτυο), καθώς το υπουργείο δεν έχει φροντίσει να τα εξασφαλίσει σε όλους αυτούς που τα χρειάζονται, προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα. Μαθητές χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο (θεωρείται άραγε κι αυτό εξοπλισμός ή είναι μάθημα το 7ωρο στο τηλέφωνο που διαφημίζει η κυβέρνηση;) για να συμμετέχουν ή αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σπίτια συμμαθητών τους που διαθέτουν υπολογιστή.
Οι γονείς αναγκαζόμαστε να αναζητούμε λύσεις, είτε να πληρώνουμε από την τσέπη μας για ίντερνετ, είτε να αναζητούμε επιπλέον εξοπλισμό, γιατί τα παιδιά στην οικογένεια είναι 2 ή 3 ή παραπάνω και υπάρχει ένας υπολογιστής ή γιατί και οι ίδιοι δουλεύουμε με τηλεργασία. Την ίδια στιγμή που ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε επιπλέον δυσκολίες είτε με τις άδειες, είτε με τις οικονομικές δυσκολίες να αγοράσουμε τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό, ενώ πληρώνουμε ήδη αρκετά από την τσέπη μας που θα έπρεπε να είναι παροχή του κράτους.
Για τα Ειδικά Σχολεία που παραμένουν ανοιχτά τα μοναδικά μέτρα που προέβλεψε η κυβέρνηση ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας από το προσωπικό και η προαιρετική χρήση από όσους μαθητές αυτό είναι εφικτό, χωρίς να πάρει απολύτως κανένα ενισχυτικό μέτρο.
Καλά θα κάνει, λοιπόν, το υπουργείο να σταματήσει να διαδίδει ότι όλα κυλούν ομαλά. Είναι πολιτική επιλογή ότι η κυβέρνηση δε δίνει χρήματα για την Παιδεία, αντιμετωπίζοντάς την -όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- ως κόστος.
Απαιτούμε έστω και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών που διεκδικούν:
- Να ενισχυθούν όλοι οι μαθητές με τεχνολογικό εξοπλισμό, με ευθύνη του κράτους χωρίς όρους.
- Να αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και όλες οι τεχνολογικές υποδομές που απαιτούνται.
- Να υπάρξει κρατική στήριξη στο παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών για αξιοποίηση όλων των δυνατών πρόσφορων μέσων για τη συνέχιση της μορφωτικής διαδικασίας.
- Να υπάρξει μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις, με δεδομένο ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα τη γνωστική διαδικασία και επιπλέον θα υπάρχουν μαθητές που δε θα συμμετάσχουν.
- Να γίνει από τώρα πρόβλεψη για επιπλέον ενισχυτική διδασκαλία με το άνοιγμα των σχολείων.
- Καμιά καταγραφή απουσίας σε μαθητές που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση ή δεν μπορούν να λάβουν μέρος για τεχνικούς λόγους.
- Να χορηγηθούν σε όλους τους εργαζόμενους γονείς υποχρεωτικά ειδικές άδειες με αποδοχές, που να μην αφαιρούνται από την κανονική άδειά τους.
- Για τα ειδικά σχολεία που παραμένουν ανοιχτά να υλοποιηθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να υπάρχει συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με οδηγίες και ιατρική καθοδήγηση για καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν. Ιδιαίτερη πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά και δωρεάν τεστ σε συνοδούς και οδηγούς.
Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και η λειτουργία τους πρέπει να είναι το κύριο μέλημα του Υπουργείου. Με ολιγομελή τμήματα, έως 15 μαθητές ανά τμήμα, κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Συνεχείς απολυμάνσεις στα κτίρια, με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.
Καλούμε τους Συλλόγους διδασκόντων να κοινοποιήσουν στο υπουργείο το αίτημα για εξοπλισμό όλων των μαθητών και για άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους στην προσπάθεια υλοποίησης της τηλεκπαίδευσης. Καλούμε τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν οργανωμένα στις ελλείψεις που βάζουν εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.