Κρητικοί λουκουμάδες και παστέλια με διεθνή καριέρα – Ποια κρητικά προϊόντα ταξίδεψαν σε 59 χώρες

5 λεπτά ανάγνωσης

Κρητικά παξιμάδια, σαλιγκάρια, μέλι, ελιές, νερό τσάι, καφές, λουκουμάδες, καλλυντικά και βιομηχανικά προϊόντα από 48 επιχειρήσεις του Ηρακλείου ταξίδεψαν πέρυσι σε 59 χώρες του κόσμου, από την Τουρκία μέχρι το Μεξικό, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από το ετήσιο εξαγωγικό δελτίο για το 2024 του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ένα εργαλείο που αποτυπώνει τις εξαγωγικές επιδόσεις της περιοχής για εξαγωγες προς τρίτες χώρες.

Η χαρτογράφηση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου φωτίζει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα και για την δεκάδα των τρίτων χωρών στις οποίες απευθύνονται τα κρητικά προιόντα και για το εύρος των προϊόντων που εξάγονται.

Το επιμελητήριο, εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για επέκταση σε νέες αγορές και στη διεύρυνση των κατηγοριών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ των τρίτων χωρών, η Τουρκία παραμένει η σημαντικότερη αγορά για τα κρητικά προϊόντα και το 2024, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι, εκτός από τα βιομηχανικά προϊόντα και του ελαιόλαδου στις εξαγωγές, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για επέκταση σε νέες αγορές και στη διεύρυνση των κατηγοριών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Συνολικά τα κρητικά προϊόντα έφτασαν σε 59 χώρες του κόσμου. Στην κορυφή των πέντε χωρών με τις περισσότερες εξαγωγές βρίσκεται η Τουρκία στην οποία κατευθύνθηκε το 17,47% των προϊόντων (7.567.598,76 ευρώ), ακολουθεί το Μεξικό στο οποίο κατευθύνθηκε το 14,10% (6.108.599,24 ευρώ), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου κατευθύνθηκε το 11,9% (5.195.477,35 ευρώ), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου κατευθύνθηκε το 11,49% (4.977.290,96 ευρώ) και η Ιαπωνία όπου κατευθύνθηκε το 6,58% (2.848.666,35 ευρώ).

Την κορυφαία δεκάδα των χωρών εξαγωγής Κρητικών προϊόντων, τη χρονιά που πέρασε συμπληρώνουν η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Βραζιλία και η Κορέα.

Συνολικά 48 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές το 2024, η συνολική αξία τους ανήλθε σε 43.315.984,01 ευρώ και ανά κατηγορία τα βιομηχανικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 68,22% της συνολικής αξίας, δηλαδή 29.550.787,20 ευρώ (οι πρώτες ύλες παραγωγής χημικών προϊόντων συνεισφέρουν το 82,56% ακολουθούμενες από τα προιόντα συσκευασίας που συνεισφέρουν με 16,59%).

Τα τρόφιμα και ποτά είναι στη δεύτερη θέση στη λίστα, καθώς καλύπτουν το 30,81% της συνολικής αξίας (13.347.100,87 ευρώ) με κύρια εξαγόμενα προϊόντα το ελαιόλαδο (74,05%) και τις μπάρες (10,82%).

Η κατηγορία των οικοδομικών υλικών αντιπροσωπεύει το 0,49% της συνολικής αξίας των εξαγωγών και ακολουθούν τα καλλυντικά με μερίδιο 0,48% της συνολικής αξίας.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία διαμορφώνουν την παρακάτω εικόνα:

Βιομηχανικά προϊόντα

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ανήλθαν το 2024 στα 29.550.787,20 ευρώ και αυτό αναλυτικά μοιράζεται ως εξής:

Πρώτες ύλες παραγωγής χημικών προϊόντων (82,56%) 24.398.168,75 ευρώ

Προϊόντα παραγωγής συσκευασίας, περίφραξης, διακόσμησης (16,59%) 4.902.665,84 ευρώ

Σωλήνες (0,38%) 112.780,15 ευρώ

Λευκοσιδηρικά (0,32%) 94.523,54 ευρώ

Είδη θαλάσσιων αθλημάτων (0,09%) 26.460 ευρώ

Καναπέδες (0,04%) 12.000 ευρώ

Κουρτίνες (0,01%) 2.500 ευρώ

Είδη οικιακής χρήσης – σερβίτσια (0,01%) 1.688,92 ευρώ.

Τρόφιμα ποτά

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών ανήλθε σε 13.347.100,87 ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 30,81% του συνολικού ποσού των εξαγωγών. Η πρώτη δεκάδα αποτελείται από τα εξής προϊόντα:

Ελαιόλαδο (74,05%) 9.882.668,95 ευρώ

Μπάρες (10,82%) 1.443.809,15 ευρώ

Ξηροί καρποί (4,95%) 660.960,62 ευρώ

Σταφίδα (4,12%) 550.558,58 ευρώ

Τυρί (1,47%) 196.254,88 ευρώ

Μέλι (1,45%) 193.563,57 ευρώ

Ελιές (0,72%) 96.468,48 ευρώ

Vegan προϊόντα (0,54%) 72.432,70 ευρώ

Κρασί (0,46%) 61.853,03 ευρώ

Νερό (0,37%) 49.725,76 ευρώ

Γιαούρτι (0,36%) 48.335,11 ευρώ

Τσάι (0,17%) 22.856,24 ευρώ

Παξιμάδια (0,15%) 20.080,40 ευρώ

Σαλιγκάρια (0,11%) 15.000 ευρώ

Μπισκότα (0,11%) 14.911,05 ευρώ

Λουκουμάδες (0,08%) 10.347,34 ευρώ

Μπαχαρικά (0,05%) 5.012,96 ευρώ

Καφές (0,02%) 2.262 ευρώ.

Οικοδομικά υλικά

Όσον αφορά στα οικοδομικά υλικά για το 2024, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 211.372,99 ευρώ που αντιπροσωπεύει το 0,49% του συνολικού ποσού των εξαγωγών.

Αναλυτικότερα: Μάρμαρα (70,43%) 148.845,20 ευρώ και προϊόντα αλουμινίου (29,57%) 62.497,79 ευρώ.

Καλλυντικά

Τέλος, για τα καλλυντικά (προιόντα περιποίησης προσώπου και σώματος) για το 2024 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 206.752,95 ευρώ που αντιπροσωπεύει το 0,48% του συνολικού ποσού των εξαγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Ακολουθήστε μας

Ροή Ειδήσεων

Τηγανητά καλαμαράκια χωρίς αλεύρι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες, με τα πλοκάμια τους κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
  • 1½ σφηνάκι ούζο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο μελισσόχορτο (το λεμονίζον αυτό μυρωδικό το βρίσκουμε σε γλαστράκια σε φυτώρια και πλέον και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό μελισσόχορτο (σε μπαχαράδικα) ή 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού, αναμεμειγμένα με 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα νερά τους. Αν δεν χωράνε με άνεση στο τηγάνι μας, θα τα τηγανίσουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι (περίπου 5 – 6 κουτ. σούπας) και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρνώντας τα συνεχώς για να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή για να μην προλάβουν να βγάλουν τα καλαμαράκια τα υγρά τους. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε 1 – 2 λεπτά να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το μελισσόχορτο (ή το μαϊντανό με το ξύσμα λεμονιού), ανακατεύουμε ελαφρώς και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με ρύζι πιλάφι ή φρέσκια πράσινη σαλάτα και ψωμί.

Συνοδεύουμε με: Με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, περασμένο όμως από βαρέλι.

Συμβουλή: Τα καλαμαράκια συνήθως τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο, αλευρωμένα ή καλυμένα με κουρκούτι. Εδώ δίνουμε μια διαφορετική συνταγή με λίγο λάδι και καθόλου αλεύρι. Δεν θα κάνουν κρούστα, αλλά είναι πολύ νόστιμα. Με αυτό το σύντομο σοτάρισμα, αποκτούν μαστιχωτή υφή. Αν τα θέλετε πιο μαλακά, θα πρέπει να τα μαγειρέψετε για αρκετή ώρα μέσα σε υγρά (νερό ή/και κρασί).

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Ακολουθήστε μας

Ροή Ειδήσεων