1970: Βγάζοντας ρακί στον Πλάτανο της Μεσαράς

0 λεπτά ανάγνωσης

Μια ακόμη όμορφη φωτογραφία (by Konrad Helbig) εποχής από την κ. Ελένη Σημαντήρη.

1970 στον Πλάτανο Μεσαράς.

Φθινόπωρο και τα ρακοκάζανα της περιοχής βγάζουν ρακί.

Παραδοσιακό υπαίθριο το ρακοκάζανο, όπως ήταν τότε και όπως οι παλιοί τα κρατούν στη μνήμη τους.

Μικρής χωρητικότητας, με κάποιο δέντρο κοντά του για  ασκιανό…

Κανένα κυδώνι στα κάρβουνα ή καμιά πατάτα!

Όμορφα χρόνια που ευτυχώς προλάβαμε και τα ζήσαμε…

Μοιραστείτε το άρθρο

Αρακάς λαδερός κοκκινιστός με πατάτες

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

450 γρ. αρακά καθαρισμένο

120 γρ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 καρότα, σε ροδέλες

2 πατάτες, σε κυβάκια

1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας

300 γρ. ντομάτες ώριμες

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κ.σουπ. ψιλοκομμένο άνηθο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για αρακά λαδερό με πατάτες, αρχικά ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο (ξερό) κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα τσιγαρίστε ελαφρώς.

Στη συνέχεια προσθέστε τις πατάτες και τα καρότα, τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί ο πελτές. Προσθέστε τις ντομάτες (περασμένες από τρυπητό) και νερό, τόσο όσο ίσα να καλύπτει τα υλικά.

Μόλις αρχίσει να βράζει μαγειρέψτε για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι, για να μαλακώσουν οι πατάτες.

Στη συνέχεια ρίξτε τον αρακά, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά περίπου με το καπάκι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει ο αρακάς με το λάδι του.

Πηγή: tastycooking.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Αρακάς λαδερός κοκκινιστός με πατάτες

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

450 γρ. αρακά καθαρισμένο

120 γρ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 καρότα, σε ροδέλες

2 πατάτες, σε κυβάκια

1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας

300 γρ. ντομάτες ώριμες

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κ.σουπ. ψιλοκομμένο άνηθο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για αρακά λαδερό με πατάτες, αρχικά ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο (ξερό) κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα τσιγαρίστε ελαφρώς.

Στη συνέχεια προσθέστε τις πατάτες και τα καρότα, τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί ο πελτές. Προσθέστε τις ντομάτες (περασμένες από τρυπητό) και νερό, τόσο όσο ίσα να καλύπτει τα υλικά.

Μόλις αρχίσει να βράζει μαγειρέψτε για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι, για να μαλακώσουν οι πατάτες.

Στη συνέχεια ρίξτε τον αρακά, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά περίπου με το καπάκι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει ο αρακάς με το λάδι του.

Πηγή: tastycooking.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Αρακάς λαδερός κοκκινιστός με πατάτες

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

450 γρ. αρακά καθαρισμένο

120 γρ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 καρότα, σε ροδέλες

2 πατάτες, σε κυβάκια

1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας

300 γρ. ντομάτες ώριμες

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κ.σουπ. ψιλοκομμένο άνηθο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για αρακά λαδερό με πατάτες, αρχικά ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο (ξερό) κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα τσιγαρίστε ελαφρώς.

Στη συνέχεια προσθέστε τις πατάτες και τα καρότα, τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί ο πελτές. Προσθέστε τις ντομάτες (περασμένες από τρυπητό) και νερό, τόσο όσο ίσα να καλύπτει τα υλικά.

Μόλις αρχίσει να βράζει μαγειρέψτε για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι, για να μαλακώσουν οι πατάτες.

Στη συνέχεια ρίξτε τον αρακά, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά περίπου με το καπάκι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει ο αρακάς με το λάδι του.

Πηγή: tastycooking.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Αρακάς λαδερός, κοκκινιστός με πατάτες

2 λεπτά ανάγνωσης

Μία υγιεινή συνταγή για λαδερό αράκα, κοκκινιστό στην κατσαρόλα με πατάτες. Η εκτέλεση είναι λίγο διαφορετική για να μη χαθεί η γλυκιά γεύση και το άρωμα του αράκα

Course: Κυρίως γεύμα

Κουζίνα: Ελληνική, Νηστίσιμη, Υγιεινή, χορτοφαγική, Χωρίς Γλουτένη

Λέξη-κλειδί: αρακάς, κοκκινιστός, λαδερός, πατάτες

Μερίδες: 4

Θερμίδες: 519 kcal

Συγγραφέας: Ευθύμης

 

Συστατικά

  • 1/4κούπας ελαιόλαδο
  • 1κρεμμύδι ψιλοκομένο
  • 1μεγάλο καρότο σε φέτες
  • 4-5πατάτες (περίπου 1,5 κιλό) καθαρισμένες και κομμένες σε παχουλές φέτες
  • 1/4κούπας πελτέ ντομάτας (αυτό που λέει διπλής συμπύκνωσης) ή μία κούπα ώριμη ντομάτα τριμμένη.
  • 1κουταλάκι ζάχαρη
  • 4κούπες αρακά κατεψυγμένο (περίπου 800 γρ.)
  • 1/2κούπα μαιντάνο ψιλοκομμένο
  • 1/2κούπα άνιθο ψιλοκομμένο

Οδηγίες

  1. Βάλτε σε μία κατσαρόλα το ελιαόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και ανάψτε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέστε τις πατάτες, την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Συμπληρώστε με τόσο νερό όσο να σκεπάζει σχεδόν το φαγητό και φέρτε σε βρασμό.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία ώστε το φαγητό να σιγοβράζει και σκεπάστε με το καπάκι. Μαγειρέψτε για 25 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να τρυπούν εύκολα με ένα πηρούνι.

  1. Προσθέστε τον αράκα, το μαιντάνο και τον άνιθο και ανακατέψτε απαλά. Σκεπάστε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρέψτε για άλλα 2 με 3 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!

Σημειώσεις

Αν χρησιμοποιείτε φρέσκο ​​αρακά ίσως να μην συμβεί λίγο παραπάνω χρόνο.

Μία πρέζα ζάχαρη θα αναδείξει καλύτερα τον χαρακτήρα του αράκα.

Πηγή: thehungrybites.com

Μοιραστείτε το άρθρο