Από την Κεντρική Αμερική και την Ολλανδία, και τελικά στο ιταλικό έδαφος, η Xylella εξαπλώνεται διαρκώς, αποτελώντας απειλή για την παγκόσμια ελαιοκαλλιέργεια.
Σήμερα η περιοχή εξάπλωσης του βακτηρίου στο Salento της Puglia (σε μια περιοχή που αποτελεί το 40% της ιταλικής παραγωγής) έχει ξεπεράσει τα 775.000 εκτάρια, με την αποξήλωση των ελαιόδεντρων να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο παρεμπόδισης.
Στο πέρασμά της, η Xylella άφησε ελαιοπαραγωγούς χωρίς εισόδημα, με ένα κενό κομμάτι γης, αλλά και χωρίς τη συντροφιά των αιωνόβιων ελαιόδεντρων, ιερών συμβόλων της περιοχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που την παρομοιάζουν με την πανούκλα.
Παρόλα αυτά, το βλέμμα των παραγωγών στρέφεται στο μέλλον, με μόνη ελπίδα τις ανθεκτικές στο βακτήριο ποικιλίες, όπως αυτές της Leccino και της Favolosa.
Δείτε το σχετικό ενημερωτικό video για τις επιπτώσεις του φυτοπαθογόνου βακτηρίου στην ιταλική ελαιοκαλλιέργεια πατώντας εδώ.
Πηγή: olivenews.gr