Ο Προϊστάμενος της Βικελαίας κ. Δημήτρης Σάββας, απαντά στη Δημοτική Παράταξη του Δήμου Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες»:
Σίγουρα θα πρέπει καλόπιστα να δεχόμαστε οποιαδήποτε κριτική από οιανδήποτε ομάδα, φορέα ή πρόσωπο, όταν ο σκοπός της είναι καλοπροαίρετος και συμβάλλει στο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Όμως τα πράγματα αλλάζουν αν μία παρέμβαση (στην προκείμενη στιγμή, έχουμε την έντυπη αναφορά της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες») παρουσιάζει μια άλλη εικόνα για την δράση και την πορεία της βιβλιοθήκης μας, της αγαπημένης όλων των Ηρακλειωτών, Βικελαίας μας! Επιτρέψτε μου σαν εργαζόμενος σ’ αυτόν τον χώρο (τον οποίο υπηρετώ για περίπου τριάντα πέντε χρόνια) να αισθάνομαι και για τον εαυτό μου και για τους συναδέλφους μου αδικημένος, γιατί σύμφωνα με το περιεχόμενο της παρεμβάσεώς σας, στο τι συμβαίνει σήμερα, δεν θα συμφωνήσω με τη μηδενιστική σας αντίληψη, η οποία εκφράζεται εντύπως καθ’ ολοκληρίαν. Και βέβαια το προσωπικό της βιβλιοθήκης μας παραμένει σχεδόν το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δε θα ήταν μεμπτό αν αυτό το προσωπικό κατά 80% δε θα ευρίσκετο σε τροχιά συνταξιοδότησης. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει αυτό το πρόβλημα και σίγουρα πρέπει στη βιβλιοθήκη μας να έρθει μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως από αρχειονόμους, βιβλιοθηκονόμους, φιλολόγους κ.λπ. που θα ανταποκριθούν στο πολυμορφικό έργο, όπως σωστά επισημαίνετε. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι το σημερινό φιλότιμο προσωπικό της, προσδίδει στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση, στην πορεία της. Ένα προσωπικό, που δεν κάνει «του κεφαλιού του» επειδή αναφέρεστε στο ανύπαρκτο σχήμα διοίκησης και εποπτείας της βιβλιοθήκης. Πάντοτε δρούμε και πορευόμεθα με διαφάνεια, όπως το επιτάσσουν οι κανόνες της διαύγειας, εξασφαλίζοντας πολυφωνία και διεπιστημονικότητα σε συντονιστικό επίπεδο. Πώς; Με την συνεχή συνεργασία μας και γόνιμη επικοινωνία που έχουμε με τους εξής κορυφαίους πνευματικούς φορείς- επιστήμονες-πανεπιστημιακούς:
- · Με το Κέντρο Έρευνας του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών
- · Με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
- · Με το Πανεπιστήμιο και κυρίως τις φιλοσοφικές σχολές Αθηνών, Ρεθύμνου,Ιωαννίνων, Κύπρου.
- · Με το Ινστιτούτο της Βενετίας
- · Με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και με το ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας)
- · Με το Τμήμα Τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και φυσικά με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.
- · Με τις κορυφαίες βιβλιοθήκες της χώρας μας, καθώς και με τα μουσεία της (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Λασκαρίδη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.λπ.)
- · Με πολλούς επιστήμονες-πανεπιστημιακούς, όπως: ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Μαρία Ευθυμίου, Γιάννης Μαυρομάτης, Στέφανος Κακλαμάνης, Βασίλης Βερτουδάκης, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Ελευθερία Ζέη, Θεοχάρης Δετοράκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Μαρίνα Δετοράκη, Μιχάλης Κοπιδάκης, Χαράλαμπος Κριτζάς, Νίκος Ανδριώτης, Δημήτρης Τσουγκαράκης κ.λπ.Όλων αυτών των προαναφερομένων φορέων και επιστημόνων οι προτάσεις, οι γνώμες τους και η καθοδήγησή τους, ως προς την επιμέλεια των κειμένων, καθορίζουν σε συνεργασία με εμάς τους εργαζομένους, την πορεία του εκδοτικού μας έργου, τη διεξαγωγή συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων και γενικώς εκδηλώσεων, που πολλές φορές δεν τυγχάνουν, δυστυχώς, της παρακολούθησης και ανταπόκρισης πολλών συνδημοτών μας. Φυσικά στο σχεδιασμό τους, στην υλοποίησή τους, τον πρώτο λόγο τον έχει ο κ. Δήμαρχος και η αρμόδια κυρία Αντιδήμαρχος, αφού οι προτάσεις προσωπικού και των προαναφερομένων εισηγητών-επιστημόνων κατατίθενται σ’ αυτούς προς ενημέρωση, αλλά και έγκριση, αλλά και στα κορυφαία όργανα του Δήμου μας, Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή, τα οποία πάντοτε συναινούν και οφείλουμε να εκφράσουμε τις αμέριστες ευχαριστίες μας, ως εργαζόμενοι της βιβλιοθήκης. Θέλω να πιστεύω, ότι τα επιχειρήματά μας αυτά αρκούν και νομίζω, ότι συμβάλλουν στην ένδυση, με πέπλο διαφάνειας και μόνο, στο ιστορικό αυτό ίδρυμα, την Βικελαία όλων μας, προσδίδοντας τη δυναμική, που της αρμόζει. Μία δυναμική, που είναι υπόθεση όλων μας, όλων των συμπολιτών μας, όσων θέλουν και επιθυμούν εμπράκτως να βοηθήσουν.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι επιτελούμε το καθήκον μας και ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από:
-
- · Το απόλυτα επιτυχημένο συνέδριό μας, που έλαβε χώρα πέρυσι για τα 350 χρόνια από την πτώση του Χάνδακα σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Κύπρου και Ιωαννίνων. Παράλληλα είχε λειτουργήσει και έκθεση.
- · Τη λειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης παλαιτύπων, τα έξοδα του οποίου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και από τότε και μετά, ήδη στα δύο χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζεται αυτή, με κονδύλια του Δήμου μας. Τουλάχιστον αυτό, πρέπει να το επισκεφθείτε, αξίζει να δείτε τους θησαυρούς των παλαιτύπων, που έχει η βιβλιοθήκη μας και το πώς συντηρούνται.
- · Τις επισκέψεις περίπου 6.000 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά το διάστημα 2018-2019 και τους πρώτους μήνες του 2020, οι οποίοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλης ύλης σχεδιασμένα από τη βιβλιοθήκη μας αλλά και από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών στο οποίο είμαστε ενταγμένοι. Παρά το εμπόδιο της πανδημίας, αντιδράσαμε
παρέχοντας στην εκπαιδευτική κοινότητα ειδικά διαδικτυακά προγράμματα, σεβόμενοι τους περιορισμούς που οι νέες συνθήκες επέβαλαν. Η βιβλιοθήκη εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στη μαθητική κοινότητα και τους επισκέπτες της, αφού υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στους χώρους της τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
-
- · Τον εμπλουτισμό και την τακτοποίηση του αρχειακού υλικού και φυσικά την ενσωμάτωσή του στο πλούσιο αρχείο της βιβλιοθήκης μας. Πρόκειται για υλικό, που για δεκαετίες υπήρχε στις αποθήκες του Δήμου μας και μεταφέρθηκε με τη φροντίδα του προσωπικού στην αποθήκη της Ανδρόγεω, αξιοποιώντας το καθημερινά και τακτοποιώντας το, για να βρίσκεται στη διάθεση του ερευνητικού κοινού.
- · Τη δωρεά πινάκων προς τη βιβλιοθήκη μας, ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους του Ηρακλείου, του αείμνηστου Γιώργου Γεωργιάδη, πινάκων μεγάλης αξίας κατά τους ειδικούς.
- · Τη σημαντική δωρεά του καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Υπουργού, του συντοπίτη μας κ. Μανόλη Δρεττάκη.
- · Τη δωρεά του καθηγητή Ελευθερίου Πλάτωνα, που μας εμπιστεύτηκε την αρχαιολογική βιβλιοθήκη του αείμνηστου πατρός του και κορυφαίου αρχαιολόγου, που τίμησε με το πέρασμά του, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.
- · Την πρόσφατα αποκτηθείσα βιβλιοθήκη, ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών της γενιάς του ’70, του Χριστόφορου Λιοντάκη, η οποία και καταλογογραφείται.
- · Τη δωρεά αρχειακού υλικού εκ μέρους ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων φιλολόγων-επιμελητών του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου. Πρόκειται για επιστολές του ιδίου με τον αείμνηστο καθηγητή Στυλιανό Αλεξίου. Ο ίδιος, εμπιστευόμενος σε εμάς αυτή τη δωρεά θα επιμεληθεί και τη σχετική έκδοση, που θα γίνει από τη βιβλιοθήκη μας.
- · Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης, που ανέρχεται στο ποσό των 430.368 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και αφορά σε ψηφιοποίηση τόσο του οπτικοακουστικού υλικού, όσο και του έντυπου-αρχειακού υλικού της «ΒΔΒ», που φυλάσσεται στο τμήμα αρχείων της.
- · Από τις λέσχες ανάγνωσης διαφόρων φορέων, που όποτε μας ζητήθηκε να φιλοξενήσουμε τη δράση τους, ήμασταν πάντοτε πρόθυμοι.
- · Τέλος, όσον αφορά στις εκδόσεις μας (τα δύο τελευταία έτη 2018-2020) αριθμούν τις δέκα, εκδόσεις ποιοτικού κρητολογικού περιεχομένου, καθ’ ομολογίαν πολλών ειδικών.
- Σήμερα τελούμε, όπως και όλη η ανθρωπότητα σε ομηρία, λόγω της γνωστής πανδημίας. Είναι λογικό να έχουν παγώσει πολλές από τις καθιερωμένες και προσχεδιασμένες δραστηριότητές μας σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, όπως εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικές δράσεις. Ό,τι μπορεί να γίνει διαδικτυακά, γίνεται, αλλά προσπαθούμε και για το κάτι παραπάνω. Παράδειγμα είναι η προγραμματιζόμενη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση 1821 με τίτλο: «Κρήτη 1821- 2021: Στους δρόμους της Επανάστασης», που γίνεται σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς παράγοντες της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με την ευθύνη για τη διοργάνωσή της από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Επίσης, η συνεργασία μας θα διευρυνθεί με τις Ιερές Μονές του νησιού μας αλλά και με ιδιώτες, που θα μας παραχωρήσουν πρωτότυπο εκθεσιακό υλικό εκείνης της περιόδου από τα μουσεία τους και τις συλλογές τους (κειμήλια, ιερά σκεύη, κατάστιχα, έγγραφα). Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.
Σεβαστά μέλη των Ενεργών Πολιτών, πάντοτε μια κριτική είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι πραγματική και να μην αποβλέπει σε μικροδιαφορετικο- ενδοδημοτικοπολιτικές αντιλήψεις, στις οποίες πολλές φορές υπεισέρχονται και προσωπικές απόψεις ή διαφορές, αποβλέποντας οπουδήποτε, εκτός από τη στήριξη και πρόοδο του επικείμενου θέματος π.χ. την πορεία και ανάπτυξη της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Γνωρίζουμε ότι εχθρός του μεγάλου είναι το μεγαλύτερο, του καλού το καλύτερο. Ήμασταν κι εμείς οι δέκα υπάλληλοι, οι μόνιμοι, που υπηρετούμε σήμερα την βιβλιοθήκη, τα τότε μέλη της ομάδας του Νίκου Γιανναδάκη, που επί των ημερών του παράχθηκε, «σημαντικότατο πολιτιστικό έργο στο παρελθόν», όπως ισχυρίζεσθε, ήμασταν παρόντες, ήμασταν μαζί με άλλους είκοσι τέσσερις συναδέλφους (τόσο ήταν τότε το προσωπικό της βιβλιοθήκης μας, 32 υπάλληλοι). Και τότε δεχόμασταν κριτική, συνήθως εξ αποστάσεως, πολλές φορές ανωνύμως αλλά πάντοτε εκ του ασφαλούς, παρόλο, που η βιβλιοθήκη μας ήταν, όπως λέτε, στο απόγειο της δραστηριότητάς της, υπό τον τότε έφορό της Νίκο Γιανναδάκη.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, παρόλα αυτά για τις επισημάνσεις και τις παρεμβάσεις σας, με την ευχή να σας δούμε από κοντά και να σας ενημερώσουμε για το έργο, που όσο και να φαίνεται μικρό και ασήμαντο, διαδραματίζεται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Ηράκλειο, 2.11.2020
Με αισθήματα σεβασμού αλλά και πικρίας ως προς τις απόψεις σας.
Δημήτρης Χ. Σάββας
Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Το κείμενο της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες»:
Για την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη παρεμβαίνουν οι Ενεργοί Πολίτες
Για όσους μεγαλώσαμε στο Ηράκλειο η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι συνυφασμένη με τα πρώτα μας βήματα στο βιβλίο, στην ίδια τη Γνώση.
Ένας ταμιευτήρας πολιτισμικής κληρονομιάς, Ιστορίας και πληροφοριών που ήταν είναι και αξίζει να συνεχίσει να είναι ως σημείο αναφοράς και μελέτης για τους πολίτες αυτής της πόλης, για τους επιστήμονες, τους μαθητές, τους βιβλιόφιλους, τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους. Χώρος γεμάτος μνήμες, να πλημμυρίζει από τη μυρωδιά των βιβλίων και τους ψιθύρους μελετητών και αναγνωστών. Ανάμεσα στα φορτωμένα με βιβλία ράφια κινούνται ακόμα οι ίσκιοι του Στέφανου Ξανθουδίδη, του Νίκου Σταυρινίδη, του Νικόλαου Πλάτωνα, του Στέργιου Σπανάκη του Μενέλαου Παρλαμά και του Νίκου Γιανναδάκη πλέκουν τον ιστό αυτής της κιβωτού πολιτισμού και γνώσης.
Αυτό είναι το αποτύπωμα της Βικελαίας στη συνείδηση και στην αντίληψή όλων μας.
Σήμερα…
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο νέο της κέλυφος, το εκσυγχρονισμένο κτήριο με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές που απαιτεί μία σύγχρονη βιβλιοθήκη -παραμένουν ωστόσο ζητήματα χώρου για σημαντικό όγκο αρχειακού υλικού.
Από την πλευρά μας θέλουμε να εστιάσουμε σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που η σημερινή Δημοτική Αρχή ασκεί εποπτεία στον τρόπο λειτουργίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Αρχικά, αξίζει να έχουμε υπόψη μας, πως η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Δήμου Ηρακλείου και αυτό σηματοδοτεί την προϋπόθεση ότι οι πολίτες του Δήμου μας και νοιάζονται για τη βιβλιοθήκη τους και αξίζουν να γνωρίζουν και να ενημερώνονται για τη λειτουργία της, τις δυνατότητες, περιορισμούς και βέβαια για τις δράσεις της. Είναι σε όλους μας γνωστή η ευαισθησία που έχει επιδείξει αυτή η πόλη για τη Βικελαία, με πολυπληθείς συγκεντρώσεις, δημοσιεύσεις, υπομνήματα σε πρόσφατους καιρούς. Παραμένει για μας και σήμερα, ζητούμενο η εκπροσώπηση του κοινού, η διάδραση των ανθρώπων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τους πολίτες του Δήμου Ηρακλείου.
Η Βικελαία στην ουσία αποτελεί έναν οργανισμό που διαθέτει υποδομές, αρχειακό και εκδοτικό υλικό, προσωπικό, δυνατότητες για νέες και παλιές δραστηριότητες, έναν χώρο κυριολεκτικά αλλά και συμβολικά, με την ιστορική και πνευματική του διάσταση. Ως εκ τούτου η πολυπλοκότητα και η πολυμορφική διάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για την πρόσληψη νέων δεδομένων, την ανταπόκριση στην εξέλιξη των τεχνολογιών αιχμής, την αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων της, την ανανέωση του προσωπικού της και την ενθάρρυνση για πρόσβαση σε αυτήν όλο και περισσότερων ανθρώπων με ενδιαφέροντα ανάγνωσης, πληροφόρησης, έρευνας, τεκμηρίωσης και συμμετοχής σε δραστηριότητες. Μια πρόκληση διαρκής, ειδικά με τις σημερινές συγκυρίες, μια πρόκληση που μας καλεί ως Δήμο Ηρακλείου να αναπτύξουμε στο έπακρο τις δυνατότητες ενός τέτοιου οργανισμού που ζει και αναπνέει στο κέντρο αυτής της πόλης. Ακόμα παραμένει οδυνηρή εμπειρία ο πολύχρονος κατακερματισμός της Βικελαίας σε άλλα κτήρια με μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού απλησίαστο, τότε, για τους αναζητητές. Αυτό ακριβώς το πολύχρονο διάλειμμα της αναγκαστικά περιορισμένης λειτουργίας της μάς υποχρεώνει στην (όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποτελεσματική) αναζωογόνηση και επαναλειτουργία με νέα δεδομένα, πιο απαιτητικές προδιαγραφές και με ένα σύγχρονο πρόσωπο, ώστε να ανταποκριθεί και να φτάσει η λειτουργία της στα επίπεδα που ο ρόλος της απαιτεί αλλά και στα στάνταρ αντίστοιχων οργανισμών-ιδρυμάτων στη χώρα μας και στην Ευρώπη.
-Συμβαίνει, όμως, αυτό σήμερα;
Σε μια αρχική αποτύπωση των σημερινών συνθηκών λειτουργίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης θέλουμε να σταθούμε σε κάποιες σημαντικές -κατά τη γνώμη μας- διαπιστώσεις:
-Το προσωπικό παραμένει το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια. Οι ανάγκες ανανέωσης των βασικών στελεχών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με άτομα εξειδικευμένα στο πολυμορφικό έργο μιας βιβλιοθήκης τέτοιων διαστάσεων και δυνατοτήτων δεν έχουν ικανοποιηθεί.
-Το σχήμα διοίκησης και εποπτείας της Βικελαίας τυπικά και ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο. Υποτίθεται ότι ανέλαβε ο κ. Μανώλης Βασιλάκης να συγκροτήσει το σχήμα εποπτείας της Βικελαίας, αμέσως μετά τη συγκρότηση του νέου δημοτικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση και αδικαιολόγητη είναι και ανεξήγητη. Μάλιστα, σε ερωτήματά μας, (όπως και σε ερωτήματα αντίστοιχα των ατόμων που έχουν προταθεί να συμμετέχουν) η απάντηση εκ μέρους του κ. Βασιλάκη είναι ότι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού έχει στο νου της άλλα σχέδια, η αντίστοιχη δε απάντηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού είναι πως ο κ. Βασιλάκης οφείλει να συγκροτήσει το σχήμα εποπτείας. Αλήθεια, ποια απάντηση να επιλέξουμε; Ποια είναι η αλήθεια για την αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία;
Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει παράξει σημαντικότατο πολιτιστικό έργο στο παρελθόν, κάτω από τη φωτισμένη εποπτεία επώνυμων Ηρακλειωτών με απόγειο της δραστηριότητάς της την περίοδο Διεύθυνσης από το Νίκο Γιανναδάκη: Εκδόσεις, Συνέδρια, Ημερίδες, Εκθέσεις, Εκδηλώσεις… Σε κάθε περίπτωση υπήρξε στο παρελθόν (στις γόνιμες περιόδους) γνωμοδότηση και ανάληψη ευθύνης από επιστήμονες και πρόσωπα σημαίνουσας βαρύτητας και ευθύνης.
Σήμερα;
Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για τα καίρια ζητήματα επιλογής δραστηριοτήτων και εκδόσεων;
Με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές;
Πώς ιεραρχούνται οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης;
Πώς εξασφαλίζεται η απαραίτητη πολυφωνία και διεπιστημονικότητα σε συντονιστικό επίπεδο;
-Αρκεί, αλήθεια, η βούληση και οι καλές προθέσεις ενός ή δύο ατόμων της σημερινής δημοτικής αρχής;
Αναπάντητα παραμένουν και τα παρακάτω ερωτήματα:- Πώς αξιοποιούνται σήμερα από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη δικτύου βιβλιοθηκών με αλληλοδιάδραση και διάχυση του ψηφιοποιημένου υλικού;
– Γνωρίζει η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες του Δήμου μας σε τί ποσοστό και με ποια συλλογιστική έχει ψηφιοποιηθεί το υλικό της Βικελαίας;
– Πώς αξιοποιούνται οι δυνατότητες συνεργασίας με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία (ουσιαστικά και τυπικά) με τη μεγάλη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου; Από ότι γνωρίζουμε η Βικελαία έχει δεχθεί προτάσεις συνεργασίας στο παρελθόν.
Ένα άλλο ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη, πολυφωνική και έγκυρη επιστημονική γνώση είναι η λειτουργία της Βικελαίας σε συντονισμό με την εκπαιδευτική πραγματικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ηρακλείου. Είναι ανάγκη να ενθαρρύνονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και να προβλέπονται χώροι, ώρες λειτουργίας, δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που θα προσελκύουν τους νέους αναγνώστες ώστε να παρέχουν ισχυρά κίνητρα στο νεαρό κοινό.
Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη διά του Δήμου Ηρακλείου συμμετέχει ήδη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω Περιφέρειας Κρήτης με ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια. Προγράμματα, που στόχο έχουν την αναβάθμιση των υποδομών, στήριξη δραστηριοτήτων, εκδόσεις κ.λπ. Ποιοι αποφάσισαν γι’ αυτά, με ποια κριτήρια προτάθηκαν και πώς αξιολογούνται οι όποιες επιλογές; Ένα σχήμα εποπτείας- συντονισμού θα ήταν όχι απλά χρήσιμο αλλά απόλυτα απαραίτητο -κατά τη γνώμη μας- δεδομένης της βαρύτητας των αναγκών και των επιλογών που αφορούν το πολυεπίπεδο έργο της Βικελαίας.
Τέλος, έχοντας κατά νου την πολυποίκιλη και αμέριστη προσφορά επιστημονικών γνώσεων και εμπειρίας από δημότες μας με αποδέκτη την δραστηριότητα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης ρωτάμε:
-Με ποιον τρόπο, αλήθεια, αξιοποιεί -έστω και εθελοντικά- αυτήν την προσφορά ο Δήμος Ηρακλείου;
Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα μπορούσαν να «μπουν στο κάδρο» της λειτουργίας της Βικελαίας αν υφίστατο το αναγκαίο σχήμα εποπτείας το οποίο θα εξασφάλιζε την ευρύτερη κατά το δυνατόν συμμετοχή ανθρώπων με άποψη, εμπειρία, γνώσεις, ιδέες και όρεξη για προσφορά.
Κάτι τέτοιο, σήμερα δεν υφίσταται με αποκλειστική ευθύνη της νυν Δημοτικής Αρχής. Οι όποιες προφάσεις (όπως η έλλειψη υποδομών και στέγης) δεν υφίστανται πλέον. Προς τί όλη αυτή η καθυστέρηση στο να ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης;
-Κατανοείτε ότι η αδιαφάνεια με την οποία έχετε «ντύσει» το όλο εγχείρημα στερεί από αυτό το ιστορικό ίδρυμα-οργανισμό, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την δυναμική που της αρμόζει;
Και είναι κρίμα, αληθινά, με δεδομένη την αμέριστη προσφορά αξιόλογων πολιτών μας που περιμένουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση σε αυτό το κέντρο Πολιτισμού το οποίο κάποτε αποτελούσε πρωτοπορία στον ελλαδικό χώρο.