Σημαντικά έργα υποδομής, που θα θωρακίσουν περιβαλλοντικά οικισμούς του Δήμου Αμαρίου, έχουν ήδη δρομολογηθεί με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, καθοριστική είναι η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν το σύνολο των μελετών για τον Δήμο Αμαρίου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και έχουν λάβει την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι μελέτες που αφορούν στην κατασκευή δικτύου ύδρευσης στο Αποδούλου και αποχέτευσης και βιολογικού στην Αγία Παρασκευή και το Αποδούλου επίσης. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ, έργο το οποίο ο Δήμος θα προσπαθήσει να εντάξει στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Παράλληλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης βρίσκονται για έγκριση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργα που αφορούν σε δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς στα χωριά Άη Γιάννης, Νίθαυρη, Κουρούτες, Φουρφουρά, Πλατάνια και Βιζάρι. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ.
Επιπλέον με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος έχει δημοπρατηθεί το έργο που αφορά «Αντικατάσταση και επέκταση δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς Βισταγή, Βρύσες, Μέρωνας, Μοναστηράκι, Νίθαυρη και Οψιγιάς Δήμου Αμαρίου» για το οποίο υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος.
Εν τω μεταξύ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή για το έργο όπου αφορά σε αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς στα χωριά Ελένες, Γερακάρι και Μεσονήσια.
Σημαίνεται ότι το έργο για την «Αντικατάσταση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης οικισμών Κουρούτες και Φουρφουράς Δ.Ε. Κουρητών» στον Δήμο Αμαρίου με προϋπολογισμό 640.000 ευρώ, έχει υπογράψει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Το έργο εντάσσεται στην ΟΧΕ Unesco (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αμαρίου.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται:
– Αντικατάσταση και επέκταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών Φουρφούρα και Κουρουτών.
– Ο αγωγός σύνδεσης της δεξαμενής ύδρευσης Κουρουτών με τη δεξαμενή της παλιάς γεώτρησης, όπου προβλέπεται καταθλιπτικός αγωγός από HDPE 10 atm, D125.
– Φρεάτια εξόδου των δεξαμενών Α και Β, και το φρεάτιο εισόδου της δεξαμενής Β.
– Διάταξη αγωγού BYPASS στη δεξαμενή ύδρευσης (Β). Το σύστημα αυτοματισμού και τηλεμετρίας της παλιάς γεώτρησης προς αντικατάσταση του παλιού μη λειτουργικού, καθώς και της τηλεμετρίας στη δεξαμενή ύδρευσης (Β) προς πλήρη αυτοματοποίηση ή και έλεγχο εξ’ αποστάσεως της διαδικασίας ύδρευσης του οικισμού.
– Πιεζοθραυστικό φρεάτιο εντός του οικισμού του Φουρφουρά.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό, ο Δήμος δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπόνηση και ωρίμανση μελετών που αφορούν σε έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος: «Με την καθοριστική συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του υπουργείου Υποδομών σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σημαντικά έργα υποδομής για τον τόπο μας. Αυτή την περίοδο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπόνηση μελετών τόσο για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης όσο και στην δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και κατασκευή μικρών βιολογικών για να θωρακίσουμε περιβαλλοντικά την περιοχή μας και το φράγμα του Πλατύ Ποταμού» ανέφερε.
Ολοκληρώνεται το κύτταρο του ΧΥΤΥ Αμαρίου
Εν τω μεταξύ, στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται το νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ στο Αμάρι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Παντελής Μουρτζανός επισημαίνοντας πως παρά τις μικρές καθυστερήσεις που οφείλονταν στην κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και είναι εντός των προβλεπόμενων από την σύμβαση χρονοδιαγραμμάτων.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, «Το έργο του κυττάρου του ΧΥΤΥ προχωρά κανονικά και θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες στο εργοστάσιο, το οποίο σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου για να ξεκινήσει αμέσως μετά η δοκιμαστική λειτουργία του». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το εργοστάσιο θα γίνεται τμηματικά και ο ΧΥΤΑ θα εξακολουθεί να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου χρόνου. «Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το αργότερο το επόμενο Φθινόπωρο και 1η Ιανουαρίου του 2022 εκτιμώ ότι θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία» πρόσθεσε.
Το έργο κατασκευάζεται στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, θα λειτουργεί για 5 χρόνια με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον ΕΣΔΑΚ για άλλα 5 χρόνια.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και θα έχει συνολική δυναμικότητα 43.000 τόνων ανά έτος τροφοδοτούμενη με 35.600 τόνους σύμμεικτα στερεά απόβλητα και 7.400 τόνους προδιαλεγμένα Οργανικά.
Το έργο, ύψους 32.088.329,36 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του θα βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, θα αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία.
Στόχος του περιβαλλοντικού έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω μηχανικής διαλογής.
Το έργο περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.
Πηγή: rethnea.gr – Ελπίδα Αριστείδου