Επί 22 χρόνια εγκαταλελειμμένη χωρίς ουσιαστική φροντίδα επιμένει να περιπολεί σε ακτίνα 280 χιλιομέτρων πέριξ του νησιού έτοιμη να …καταβροχθίσει κάθε ιπτάμενο «αρπαχτικό». Η εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη τον Μάρτιο του 1999. Η πρώτη βολή μετά από 14 χρόνια. Η προσπάθεια απαξίωσης του Όπλου επί 22 χρόνια. Οι ευθύνες…
Οι S-300 ξεφορτώνονται στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22 Μαρτίου 1999 και η πρώτη βολή γίνεται στις Δεκεμβρίου του 13 Δεκεμβρίου 2013. Επί δεκαπέντε χρόνια «θεοί & δαίμονες» πιέζουν για να παραμείνουν ανενεργοί οι ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ώστε να απαξιωθούν και με πέρασμα του χρόνου και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Τα πρώτα έξι χρόνια οι Ρωσικοί πύραυλοι παραμένουν στα κοντέινερ. Ωστόσο το θέμα αρχίσει κάπως να κινείται κατά το δεύτερο έτος της διακυβέρνησης Καραμανλή επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο χρειάζονται αλλά επτά χρόνια ώσπου να γίνει η πρώτη βολή στα Χανιά υπό το άγρυπνο βλέμμα των Αμερικανών και παρουσία ξένων στρατιωτικών ακόλουθων.
Το χρονικό της επανεκκίνησης των συζητήσεων για να φτάσουμε στην πρώτη βολή των S-300 έχει ως εξής :
Ιανουάριος 2007 : Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποδέχεται πρόταση της Ρωσικής πλευράς για την αποστολή Ρώσων ειδικών τεχνικών για την εξέταση της λειτουργικής κατάστασης των S-300 και την καταγραφή των απαιτήσεων για επιτυχή βολή.
Μάρτιος 2007 : Γίνεται σύσκεψη στο ΓΕΑ με την συμμετοχή Ρώσων ειδικών τεχνικών και συμφωνούνται οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για την επιτυχή διεξαγωγή βολής (επιθεώρηση συστημάτων S-300 από Ρώσους ειδικούς-καταγραφή προβλημάτων και απαιτουμένων ανταλλακτικών για την εξάλειψη τους-επισκευή συστημάτων και εκτέλεση βολής παρουσία Ρώσων ειδικών)
Ιούλιος 2007: Η Ρωσική πλευρά αποστέλλει τις προβλεπόμενες συμβάσεις για την εκτέλεση βολής…
Μάρτιος 2008: Με καθυστέρηση οκτώ μηνών υπό τον επισμηναγό Τσανήλα ξεκινούν διαπραγματεύσεις και υπογράφονται πρωτόκολλα και σχέδια σύμβασης. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι έληξε και ο χρόνος ζωής των βλημάτων του συστήματος S-300 και ζητείται σχέδιο σύμβασης για την επιθεώρηση και την παράταση του χρόνου ζωής τους. Από τότε η υπόθεση σκαλώνει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εκτέλεση της βολής των S-300…
Απρίλιος 2010: Επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου υπογράφεται το τελευταίο σχέδιο σύμβασης από τον επισμηναγό Δινοβίτση. Η τελική σύμβαση έχει περάσει από “σαράντα δύο κύματα” καθώς είχαν υπογραφεί πλέον των πέντε διαφορετικών σχεδίων συμβάσεων, ενώ έχει κληθεί στην Αθήνα η ρωσική αντιπροσωπεία τρεις φορές. Ωστόσο, αποχωρώντας από το υπουργείο Άμυνας ο Β. Βενιζέλος, η κυβέρνηση Παπανδρέου θέτει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον φάκελο προετοιμασίας της βολής των S-300.
Επί κυβερνήσεως Σαμαρά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βγάζει και πάλι από τον χρονοντούλαπο την σύμβαση των S-300 και λαμβάνει την πολιτική απόφαση για εκτέλεση της βολής.
13 Δεκεμβρίου 2013: Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300 στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στα Χανιά, από την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11η ΜΚΒ) της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκός Αετός 2013».
Πρόκειται για μεγάλο στρατιωτικό γεγονός που το παρακολουθούν 22 στρατιωτικοί ακόλουθοι από χώρες της Δύσης και της Ανατολής. Ανάμεσα τους ο Αμερικανός , ο Τούρκος ο Κινέζος, ο Ιρανός , ο Βρετανός και φυσικά ο Ρώσος. Παρών και οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου , εκπρόσωποι του κοινοβουλίου απ όλες τις πτέρυγες καθώς και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.
Ο Ρωσικός πύραυλος εκτοξεύεται και με απόλυτη επιτυχία βρίσκει τον στόχο του. Ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κάνει ακροβατικά σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσία του Ρώσου στρατιωτικού ακόλουθου αλλά και του Αμερικάνου και του Τούρκου δηλώνει: «Αυτό το οπλικό σύστημα δεν υπερασπίζει μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα. Επομένως δεν θα πρέπει να τρομάζει κανέναν η διάθεση των S-300 από τις ελληνικές Δυνάμεις παρά μόνο εκείνους που δεν τηρούν τη διεθνή νομιμότητα».
Ως να το είχε διαισθανθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ότι ο παλιόφιλος του – από τότε που και οι δυο ήταν Δήμαρχοι- ο Ταγίπ, τα επόμενα χρόνια θα μεταλλάσσονταν σ έναν περιφερειακό ταραξία….
Η επιτυχής βολή του S-300 στην Κρήτη το Δεκέμβριο του 2013 «γέννησε» νέες παραγγελίες στην Rosoboronexport αλλά και προκάλεσε τον φθόνο της ανταγωνίστριας αμερικανικής εταιρίας , της Raytheon που παράγει τους ΠΑΤΡΙΟΤ.
Όλως τυχαίως αμέσως μετά την επιτυχή Βολή των S-300 στην Κρήτη, αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες που ασχολούνται με τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος μέσω offshore εταίρων διαβιβάζουν στην ελληνική Δικαιοσύνη επιβαρυντικά στοιχεία περί χρηματισμού κρατικών λειτουργιών από ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες. Ο στόχος προφανής : Να μπουν στην «μαύρη λίστα» των παγκόσμιων Οργανισμών οι ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες με καταδικαστικές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Όμως μετά από μαραθώνιο δικαστικών διαδικασιών οι πλείστες όσες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι αθωωτικές για την Ρωσική πλευρά.
Για την Ελλάδα το ζητούμενο είναι πως αξιοποιούνται οι S-300 και εάν γίνεται κανονικά η συντήρηση τους. Η τραυματική εμπειρία με την απαξίωση των Γαλλικών Μιράζ 2000-5 που τα άφησαν χωρίς ανταλλακτικά και όπλα , όπως και τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες, μας αναγκάζουν να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο και διαρκώς να αναρωτιόμαστε εάν ισχύει το ίδιο και στα υπόλοιπα οπλικά συστήματα.
Σε λίγες εβδομάδες (13 Δεκεμβρίου) συμπληρώνονται επτά χρόνια από την πρώτη βολή των S-300 στην Κρήτη.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει συντήρηση, υπάρχουν ανταλλακτικά ή έχουν την ίδια «τύχη» με τα Μιράζ.
Για τους S-300 υπάρχει επάρκεια όπλων ή έχουν την ίδια «τύχη» με τα υποβρύχια με τις τορπίλες ;
Το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των S-300 με δεδομένο ότι η Τουρκία απόκτησε τους S-400 έχει απασχολήσει το αρμόδιο Επιτελείο ή όχι ; Έχει κάνει έρευνα αγοράς ή όχι; Έχει απασχολήσει Τα Ανώτατα Στρατιωτικά Όργανα ή όχι;
Αν η απάντηση είναι αρνητική στα παραπάνω ερωτήματα που κάθε αλλά παρά ρητορικά είναι, τότε κακώς ,πολύ κακώς…
Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών οφείλει να το συζητήσει το θέμα διεξοδικά σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.
Πηγή: ieidiseis.gr – Δήμος Βερύκιος