«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν» φώναζε χτες στους δημοσιογράφους έξω από το Εφετείο ο Γιάννης Λαγός. Τελικά έφυγε ο ίδιος από τη χώρα και μάλιστα άρον άρον.
Ειδικότερα μετά το παραλήρημα και την απόρριψη του αιτήματος του για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, ο Γιάννης Λαγός αποφάσισε να φύγει με κατεβασμένο το κεφάλι για Βρυξέλλες.
Αφού έπαιξε και έχασε πανηγυρικά ο Λαγός αμέσως μετά την πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, εκμεταλλευόμενος την ασυλία που έχει ως ευρωβουλευτής, ταξίδεψε χαλαρός για Βρυξέλλες.
Μάλιστα άμεση ήταν και η αντίδραση του συνηγόρου των αιγύπτιων αλλιεργατών, Κώστα Παπαδάκη στο άκουσμα της φυγής του Γιάννη Λαγού στο εξωτερικό.
«Ο Λαγός έγινε λαγός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ψάχνει κρυψώνα στις Βρυξέλλες
Σημειώνεται πως ο Γιάννης Λαγός μία μέρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση και ο ίδιος ένοχος για συμμετοχή και διεύθυνση, φορώντας κοινοβουλευτικό μανδύα, έστειλε επιστολή στους Ευρωβουλευτές επικαλούμενος το «κράτος δικαίου” και τα «ανθρώπινα δικαιώματα”.
Ο Γιάννης Λαγός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «9 βουλευτές φυλακίστηκαν το 2013 και το 2014 χωρίς καμία κατηγορία λόγω της προκαταρκτικής συνωμοσίας της τότε διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαμαρά. Ήμουν ανάμεσά τους» γράφει και συμπληρώνει: «Είναι υποκριτικό να μιλάμε για κράτος δικαίου, καθώς η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Από το 2015, όταν αποφυλακίστηκε, στον Γ. Λαγό επιβλήθηκαν αυστηροί όροι. Οι πιο βασικοί ήταν η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η µη συµµετοχή του σε δηµόσιες συναθροίσεις, ενώ του έχει επιβληθεί επίσης να δίνει το «παρών» στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής του. Συνεπώς για να ταξιδέψει σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα πρέπει να κάνει αίτηµα για άρση του περιοριστικού όρου της εξόδου από την Ελλάδα.
Τι θα γίνει με την ασυλία
Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα επιβολής και εκτέλεσης της ποινής που θα αποφασίσει το δικαστήριο, με την ασυλία, που ο Λαγός απολαμβάνει, ως ευρωβουλευτής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, σε αντίθεση µε τα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα.
Χρειάζεται ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές, π.χ. της Ελλάδας προς το προεδρείο του ΕΚ, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι έχει ληφθεί το αίτηµα και το παραπέµπει στη σχετική επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο και εισηγείται την απόφασή της στην Ολοµέλεια. Η τελική απόφαση λαµβάνεται από το σύνολο των ευρωβουλευτών µε ανάταση του χεριού.
Πηγή: in.gr