To ψυχολογικό όριο των 100 έφτασαν οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στη χώρα μας, την ίδια ώρα που η διασπορά του ιού συνεχίζεται με σταθερά πάνω από 300 κρούσματα την ημέρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 272 Μονάδες εντατικής που είναι για κορωνοϊό, οι 111 είναι καλυμμένες. Στην Αττική όπου καθημερινά καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μόλις 38 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα – όπως είπε – η εικόνα είναι καλύτερη.
Η συνεχής άνοδος των διασωληνώσεων δημιουργεί περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το όριο που είχε τεθεί ήταν οι 100 νοσηλείες.
«Υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, ενώ στη διάθεσή μας θα προστεθούν σύντομα δεκάδες ακόμη, γεγονός που θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά» εξηγεί στο «Βήμα» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου. Η ίδια διευκρινίζει ότι «όταν ξεπεραστεί το όριο των 100 κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ – COVID, τότε η κατάσταση θα είναι κρίσιμη».
Παράλληλα, ο «μεγάλος ασθενής» της χώρας εξακολουθεί να είναι η Αττική, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 100 κρούσματα κάθε μέρα.
Αντλώντας εικόνες από την καθημερινότητά μας, γίνεται αμέσως σαφές ότι στα αστικά κέντρα υπάρχουν περισσότερες περιστάσεις συγχρωτισμού στα καταστήματα, στη βόλτα, στις πλατείες, στη διασκέδαση, στα πάρτι που διοργανώνονται σε σπίτια, ενώ στο σύνθετο αυτό κοινωνικό σταυροδρόμι θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η Αθήνα είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών και εθνικοτήτων.
Πέρα από την Αττική και τον Πειραιά, με βαθύ πορτοκαλί έχουν χρωματιστεί και ακόμη 15 περιφερειακές ενότητες της χώρας (μεταξύ των οποίων τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, η Αχαΐα, η Σάμος, η Θήρα και το Ηράκλειο Κρήτης) στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19, γεγονός που ενεργοποιεί συναγερμό ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, σε συνδυασμό με τις γεωγραφικές ανισότητες στις υπηρεσίας Υγείας.
Τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα
Με δεδομένο ότι 23 από τις 74 περιοχές της χώρας είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμό δηλαδή σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τροποποιήσεις μέτρων και κανόνων.
Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:
1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:
- Στο επίπεδο 1: Τα 100 άτομα
- Στο επίπεδο 2: Τα 50 άτομα
- Στο επίπεδο 3: Τα 9 άτομα
4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:
- Επίπεδο 1 στο… 65%
- Επίπεδο 2 στο …1, 50%
- Έπίπεδο 3 στο… 30%
6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:
- Επίπεδο 1…. 80%
- Επίπεδο 2…..65%
- Επίπεδο 3….50%
Πηγή: in.gr