Ανακοίνωση: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ “ΦΑΙΣΤΟΣ” με θέμα: «Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους δεν είμαστε αναλώσιμοι! Η χορήγηση … της “extra large” μάσκας και του “extra small” παγουρίνο!!!»
Τη Δευτέρα 14/9 χτύπησε το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές της χώρας. Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σίγουρα είναι ιδιαίτερη και διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Οι διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας περί ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων αποδεικνύονται όχι μόνο κενές περιεχομένου, αλλά και συχνά αντικρουόμενες. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται να εφαρμόσουν συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία όλων μας. Η πραγματικότητα όμως επιφύλαξε ήδη από την πρώτη μέρα πολλές εκπλήξεις τόσο για μαθητές, γονείς όσο και για εκπαιδευτικούς.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ως εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικήσαμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:
• Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
• Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών. Άμεση πραγματοποίηση της Β΄ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, για την κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.
• Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
• Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.).
• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
Το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι και οι οικογένειές τους δεν είμαστε αναλώσιμοι!
Καμία πρωτοβουλία για την εύρεση επιπλέον χώρων και την αραίωση των τμημάτων, ειδικότερα για τα σχολεία με πληθωρικά τμήματα.Ø
Τήρηση των αποστάσεων (έχουμε τμήματα των 25 μαθητές ανά τμήμα σε 30 και 35 τ.μ. αντί για 15 μαθητές όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας). Καμία μέριμνα επίσης στις μεταφορές των μαθητών με τα μέσα μεταφοράς.Ø
Οι προσλήψεις στο προσωπικό της καθαριότητας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών (ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Γόρτυνας).Ø
Για τη Β’ φάση προσλήψεων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου ζήτησε να καλυφθούν 381 κενά για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν στο νομό, δίχως να υπολογίζονται στα κενά οι ειδικές άδειες των ευπαθών ομάδων.Ø
Δόθηκαν «ακατάλληλες» μάσκες, μία σε κάθε παιδί και εκπαιδευτικό, αλλά σε μέγεθος τέτοιο που είναι δυστυχώς άχρηστες μιας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.Ø
Τα χορηγούμενα παγουρίνα που δόθηκαν ήταν σε μέγεθος μικρότερο από ένα μικρό μπουκαλάκι νερού των 330ml…Ø
Γιατί δεν μπορεί στα σοβαρά να επιχειρηματολογείς πως μ’ ένα παγουρίνο και μια υφασμάτινη μάσκα θα αντιμετωπίσεις τον Κορωνοϊό.Ø
Καμία πρόβλεψη δεν έγινε για δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες με τους μαθητές. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται σε περιπτώσεις κρούσματος εκπαιδευτικού για ιχνηλάτιση και λήψη μέτρων στις σχολικές μονάδες.Ø
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» ζητά άμεσα:
• Την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την κάλυψη όλων των κενών.
• Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία. Έκτακτες προσλήψεις καθαριστριών, καθώς ο αριθμός του προσωπικού δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
• Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τον έλεγχο διάδοσης του ιού στα σχολεία.
• Έκτακτη χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
• Λέμε ΟΧΙ στην επικοινωνιακή διαχείριση της λειτουργίας των σχολείων, καθώς μέτρα που ανακοινώνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη (π.χ. χωριστά διαλείμματα σε κάθε τμήμα, στο ολοήμερο κάθε μαθητής θα τρώει στο τμήμα του).
• Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα υγειονομικού περιεχομένου που θα συνεπικουρούν στο έργο του αρμόδιου υγειονομικού προσωπικού – που πρέπει να διασφαλιστεί ανά ομάδες σχολείων – και όχι να αποτελέσουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το υγειονομικό προσωπικό.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση έστω και τώρα να αντιληφθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να υιοθετήσουν τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας γιατί ούτε η υγεία ούτε η εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί να διακινδυνεύονται. Εμείς δε θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να απαιτούμε ό,τι μας ανήκει!