Αίτηση ακύρωσης κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στο Συμβουλίου της Επικρατείας και ζητά να ακυρωθεί η από 20-5-2020 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, και κάθε άλλη συναφής με την παραπάνω Πράξη, με την οποία εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτηρίων στην θέση «Παλίγκρεμος» του Πλακιά.
Αρχικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου είχε λάβει ομόφωνη αρνητική έγκριση (υπ’ αριθμ. 282/2019) με την αιτιολογία ότι η αρχιτεκτονική μελέτη δεν εντάσσεται αρμονικά στο τοπίο το οποίο αποτελεί προστατευόμενο εμβληματικό μνημείο της φύσης και θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτό.
Στην συνέχεια ο ιδιώτης επενδυτής προχώρησε σε ενδικοφανή προσφυγή κατά της ομόφωνης αρνητικής απόφασης του Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνης την οποία κέρδισε. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ενήργησε άμεσα και προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας με σειρά επιχειρημάτων για τους λόγους ακύρωσης της συγκεκριμένης πράξης ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης ώστε να μην προχωρήσει στο επόμενο στάδιο προέγκρισης της οικοδομικής άδειας.
Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά:
« Ο ευρύτερη περιοχή του Πλακιά είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή και ένας μεγάλος τουριστικός πόλος όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Σαν δημοτική αρχή έχουμε εκπονήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πλακιά σχετικά με την κατασκευή υποδομών που θα αλλάξουν κυριολεκτικά τον οικισμό. Παράλληλα στηρίζουμε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια και στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο.
Απαράβατος κανόνας όμως για εμάς είναι η διατήρηση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είμαστε ανυποχώρητοι και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε καμία επενδυτική δραστηριότητα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε σαν Δημοτική Αρχή ότι θίγεται ανεπανόρθωτα το προστατευόμενο τοπίο αφού δεν πρόκειται για ήπια παρέμβαση που εντάσσεται αρμονικά στο χώρο αλλά είναι τέτοια η φύση της επένδυσης που υποβαθμίζει αισθητικά την περιοχή και προκαλεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Για εμάς ο «Παλίγραμμός» είναι ένα μνημείο της φύσης το οποίο πρέπει να προστατεύετε. Ένα αξιοθέατο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του Πλακιά που μπορεί παράλληλα να συνδυαστεί με αναρρίχηση και πεζοπορία.»
(Φωτογραφία: Αρχείου)