Υλικά
- 250 γρ κρέμα γάλακτος
- 200 γρ ζάχαρη
- 30 γρ βούτυρο σε κυβάκια
- 140 γρ κουβερτούρα NESTLÉ DESSERT ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- μια πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
- 500 γρ γάλα πλήρες
- 4 κρόκοι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
60 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη και έξτρα λιωμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι αλλά δεν τη φτάνουμε σε βρασμό. Κρατάμε ζεστή.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το 1/4 από τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει σχεδόν όλη η ζάχαρη συνεχίζουμε προσθέτοντας το άλλο 1/4 της ζάχαρης και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζάχαρη πάλι σε δύο δόσεις.
Αφαιρούμε την καραμέλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τη ζεστή κρέμα ΠΟΛΥ προσεκτικά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς, το μείγμα θα αφρίσει στην αρχή αλλά σιγά σιγά θα πέσει και ηρεμήσει.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε την κανέλα, το αλάτι, το μπούκοβο και το γάλα. Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με το σύρμα. Με μία κουτάλα προσθέτουμε λίγο από μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Παίρνουμε ακόμα μία κουτάλα από το μείγμα του γάλακτος και το ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους. Χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα.
Βάζουμε και άλλη μία και μετά ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στο υπόλοιπο μείγμα με το γάλα και θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, πρέπει το μείγμα μας να φτάσει στους 85ο C).
Περνάμε το μείγμα από μία σίτα και προσθέτουμε τη σοκολάτα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά. Περνάμε από την παγωτομηχανή. Διατηρούμε στην κατάψυξη.
Πηγή: glikessintages.gr