«Η θαυμάσια αυτή συνταγή είναι από ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης, την Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο. Είναι η παραδοσιακή συνταγή των γιαγιάδων που δεν έβαζαν καθόλου νερό. Όλη η ιστορία ήταν το στρώσιμο των υλικών στην κατσαρόλα και το λαδολέμονο, που κάνει το χρώμα της χιονάτο. Τη δοκίμασα 16 χρονών σε ένα ταβερνάκι στην Αγία Γαλήνη. Έμεινε στη μνήμη μου κι όταν ασχολήθηκα επαγγελματικά με τη μαγειρική, ξαναπήγα για να δω πώς παρασκευάζεται», λέει ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης.
Υλικά
- 1 σκορπίνα γύρω στα 2 κιλά ή άλλο ψάρι κατάλληλο για βραστό — ζητάμε από τον ψαρά μας να τη φιλετάρει
- 2 κιλά πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
- 1½ ποτήρι νερού χυμός λεμονιού
- 1½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα απλώνουμε στον πάτο μία στρώση πατάτες.
Από πάνω βάζουμε μία στρώση φιλέτα ψαριού και πάλι από πάνω πατάτες.
Στις άκρες παραχώνουμε τα κομμάτια κρεμμυδιού.
Περιχύνουμε με το λεμόνι και το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Αν τα υγρά δεν σκεπάσουν τα υλικά, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να μείνουν τα υλικά στη θέση τους όταν πάρουν βράση.
Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Τα
ο λεμόνι με το λάδι θα μετατραπούν σε ένα θαυμάσιο γαλάκτωμα και η σούπα θα γίνει κάτασπρη.
Σερβίρουμε στα πιάτα ζωμό, ψάρι και πατατούλες.
Πηγή: gastronomos.gr