Έχοντας μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, με την πανδημία να μην έχει καταφέρει να περιοριστεί μέσα στο καλοκαίρι και με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, περιμένουμε την έναρξη του σχολικού έτους στις 14 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία ανακοινώθηκε και επισήμως από την Υπουργό Νίκη Κεραμέως, η οποία ενημέρωσε για μία σειρά μέτρων ασφαλείας στα σχολεία.
Μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας και αντισηπτικά
Αφότου ανακοινώθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές και ακολούθησε η αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση αποφάσισε (αναγκαστικά) να προχωρήσει στη δωρεάν διανομή μασκών, καθώς επίσης και παγουριών για τον κάθε μαθητή. Παράλληλα, είναι υποχρεωτικές οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ είχε ανακοινωθεί η μείωση των μαθητών σε 17 κατά μέσο όρο (;) ανά τμήμα.
«Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα πιο αυστηρά ή πιο επιεική» δήλωσε σιβυλλικά η Υπουργός, κάνοντας σαφές πως το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας είναι υπό επεξεργασία ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών. Πράγμα που σημαίνει πως «πάμε με το ρεύμα».
Ωστόσο, με την τηλεκπαίδευση να έχει αποτύχει παταγωδώς, εγείρονται αντιρρήσεις από τη σχολική κοινότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή, τελικά, των μέτρων. Ειδικά στους μικρότερους μαθητές, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, φαίνεται τουλάχιστον μη ρεαλιστική η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι γονείς δίνουν αγώνα ακόμα και να ντύσουν τα νήπια, πολλώ δε μάλλον να τα πείσουν να κρατήσουν τις μάσκες τους.
Το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων τις χώρας εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα σε σχέση με την υλοποίηση των μέτρων, καθώς κατά μέσο όρο μία τάξη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει συνήθως 25 μαθητές. Τον δε χειμώνα, είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να αερίζονται οι αίθουσες, ειδικά στις βορειότερες περιοχές της χώρας.
Οι εκπαιδευτικοί
Ερχόμενοι στο φλέγον ζήτημα των εκπαιδευτικών, υπάρχουν δύο σοβαρά σημεία συζήτησης: Η πλειοψηφία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (λόγω ηλικίας κυρίως) και επίσης ο ρόλος τους δεν είναι να κάνουν τους δεσμοφύλακες.
Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί που χρεώνονται να ελέγχουν τους μαθητές στα διαλείμματα ως επιτηρητές, ούτε επαρκούν, ούτε απαραιτήτως αντέχουν να τρέχουν πίσω από τα 7χρονα που δεν αντέχουν τη μάσκα. Για τους δε εφήβους, είναι μάλλον σαφές ότι δεν ελέγχονται εύκολα.
Αλλά το κύριο ζήτημα παραμένει η υγεία των εκπαιδευτικών. Αν, όπως διαγράφεται, πρόκειται να σκάσει υγειονομική βόμβα στα σχολεία το επόμενο διάστημα, οι πιο ευάλωτες ομάδες θα είναι αυτές των δασκάλων. Για όσους, δε, έχουν ασθενείς στο σπίτι, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη από το υπουργείο.
Δεν έχουν γίνει προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που οι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν σήμερα, Τρίτη στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν καθαριστές και καθαρίστριες, με τα σχολεία –εν μέσω πανδημίας- να μην έχουν απολυμανθεί.
Οι δε Δήμοι ενημερώνουν πως δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και δεν έχουν εικόνα πότε ή εάν πρόκειται να γίνουν.
Προς τους γονείς δόθηκε σήμερα η οδηγία να κρατήσουν τα παιδιά το σπίτι μέχρι την πρώτη σχολική μέρα, επενδύοντας ξανά στην ατομική ευθύνη, την ώρα που βασικές υγειονομικές υποχρεώσεις δεν εκπληρώνονται και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα –μέχρι στιγμής- για τις απαραίτητες προσλήψεις.
Σκόνη και θρύψαλα
Έτσι, λοιπόν, σε δύο εβδομάδες υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά μετά αντισηπτικών και μασκών. Τα ανοχύρωτα σχολεία, οι μαθητές που πιθανότατα θα στεγαστούν σε… ανύπαρκτες αίθουσες (εφόσον στόχος είναι η μείωσή τους ανά τμήμα), οι εκτεθειμένοι εκπαιδευτικοί και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προβλέπουν ένα εφιαλτικό φθινόπωρο.
Ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της ατομικής ευθύνης πλέον, η αποτυχία της τηλεκπαίδευσης ήταν το πρώτο ατόπημα του υπουργείου. Το δεύτερο, όμως, αυτό της κακής οργάνωσης, προδιαγράφεται μοιραίο.
Πηγή: in.gr – Όλγα Στέφου