Υλικά:
1 κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
10 πικραμύγδαλα
2 κιλά ζάχαρη
2 κουταλιές ανθόνερο
Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό και τα ξεφλουδίζουμε.
Τα χτυπάμε στο μπλέντερ με ένα ποτήρι νερό μέχρι να γίνουν χυλός.
Σε κατσαρόλα τοποθετούμε ένα σουρωτήρι και στρώνουμε επάνω του ένα τουλπάνι ή μια πολύ λεπτή πετσέτα.
Σουρώνουμε προσεχτικά στο τουλπάνι το χυλό.
Συμπληρώνουμε 4-5 ποτήρια νερό και ξεπλένουμε καλά το χυλό του αμυγδάλου.
Στην κατσαρόλα με το απόσταγμα του αμυγδάλου προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η «σουμάδα».
Την ώρα που βράζει, την ανακατεύουμε και την ξαφρίζουμε ανά διαστήματα.
Η σουμάδα είναι έτοιμη όταν σχηματιστεί ένα γαλακτώδες πηχτό σιρόπι. Μόλις κρυώσει, το αδειάζουμε σε μπουκάλια.
Σερβίρεται αραιωμένη, συνήθως με παγωμένο νερό και σκόνη κανέλας.
Πηγή: mama365.gr