Υλικά
- 400 γρ. σύκα, κατά προτίμηση τα σκούρα (τα βασιλικά), ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
- 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σαγανάκι (αν θέλουμε)
- 300 γρ. κεφαλοτύρι Νάξου, κομμένο σε 6 φέτες
- 60 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Μαρμελάδα σύκου: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ για 1/2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα σύκα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα. Ρίχνουμε το ξίδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ταιριάζει, πλην των άλλων, με δυνατά κίτρινα τυριά ή με σαγανάκια τυριών, όπως το ακόλουθο.
Σαγανάκι: Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με νερό και ρίχνουμε σε ένα άλλο πιάτο το αλεύρι. Βουτάμε κάθε φέτα τυριού πρώτα στο νερό, μετά το «περνάμε» από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις φέτες τυριού για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε το σαγανάκι με τη μαρμελάδα σύκου δίπλα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
Πηγή: gastronomos.gr – Χριστόφορος Πέσκιας