Ένα στιφάδο με κουνέλι, αποβραδίς μαριναρισμένο σε κρασί και μπαχαρικά, με ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια, κομμάτια πορτοκαλιού και πολλά αρώματα. Μια καταπληκτική συνταγή από τον Χρήστο Βενιέρη.
Συστατικά:
1 μεσαίου μεγέθους κουνέλι (περίπου 1½ κιλό), κομμένο σε σερβιριζόμενα κομμάτια
Για τη μαρινάδα
2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
6-10 καρποί από μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
Αλεύρι για αλεύρωμα
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο σε 8 κομμάτια
Οδηγίες:
Μαρινάδα
- Αφαιρούμε τα εντόσθια του κουνελιού, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε.
- Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το κρασί μαζί με τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και την κανέλα.
- Μαρινάρουμε αποβραδίς το κουνέλι σκεπασμένο στο ψυγείο.
- Ζεσταίνουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να πάρουν μια διαφανή απόχρωση.
- Κουνάμε καλά την κατσαρόλα έτσι ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε το κουνέλι από τη μαρινάδα, το στραγγίζουμε και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Πετάμε τη μαρινάδα.
- Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε άλλο ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να το ζεστάνουμε.
- Βάζουμε τα κομμάτια από το κουνέλι και τα ψήνουμε καλά μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια-δυνατή φωτιά γυρνώντας τα από όλες τις μεριές.
- Βάζουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού πάνω από το κουνέλι, περιχύνουμε με το κρασί και την ντομάτα, προσθέτετε τα δαφνόφυλλα και το ξυλάκι της κανέλας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι.
- Αφήνουμε το φαγητό να γίνει σε χαμηλή φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα, δηλαδή μέχρι να μαλακώσει.
- Έπειτα, το κατεβάζετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει 5 λεπτά και το σερβίρουμε.
Πηγή: gourmed.gr