Υλικά
9-10 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 χταπόδι περίπου 11/2 κιλό
1 κ.σ. αλεύρι
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξύδι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι (χυμό και το ξύσμα)
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 φλ. νερό και το ξύδι, το αλατίζουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με καπάκι και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 45 περίπου λεπτά, ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσει εντελώς και να πιει το ζουμάκι του. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε το αλεύρι και τις αγκινάρες και συνεχίζουμε για άλλο 1 λεπτό το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε το χταπόδι, φέρνουμε δυό βόλτες, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να μείνει με τη σάλτσα του.
Τα τελευταία πέντε λεπτά, ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Tip
Αν μας βρίσκεται μάραθος αντί για άνηθο, ακόμα καλύτερα.
Αν το κάνουμε με φρέσκιες αγκινάρες, όσο τις καθαρίζουμε τις βάζουμε σε μπολ με νερό, 2 στημένα λεμόνια και τις λεμονοκόπουπες, για να μην μαυρίσουν. Αυτό το λεμονάτο νεράκι θα το χρησιμοποιήσουμε μετά για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας.
Πηγή: pirouni.gr