Σε τεντωμένο σκοινί πορεύεται η χώρα, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19. Το ενδεχόμενο της περαιτέρω επιδείνωσης της «σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης» της χώρας παραμένει πάντα ανοιχτό, με τον Αύγουστο να εξελίσσεται σε έναν «καυτό» μήνα λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε.
Τα θετικά κρούσματα καταγράφουν σημαντική αύξηση καθημερινά – χθες 75 και το Σάββατο 110, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός μετά την άρση του lockdown – και εάν συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή υπάρχει εκθετική αύξηση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το δεύτερο επιδημικό κύμα.
Οι επιστήμονες σε συνεργασία με την κυβέρνηση αξιολογούν τους επιδημιολογικούς δείκτες και ανά πάσα στιγμή ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν επιπλέον μέτρα, όπως το μειωμένο ωράριο των επίμαχων χώρων διασκέδασης, ή ακόμη και το κλείσιμό τους για κάποιο διάστημα (τοπικού και επαγγελματικού χαρακτήρα lockdowns). Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης.
Το πλέγμα των μέτρων του Αυγούστου
Η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, και η ισχυρή σύσταση να γίνεται χρήση της ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, το πλαφόν των 100 καλεσμένων στα μυστήρια, η απαγόρευση ορθίων πελατών στα κλαμπ, αλλά και η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, είναι τα βασικά μέτρα με τα οποία επιχειρείται η αναχαίτιση του κορωνοϊού.
Επίσης, πανηγύρια δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τον Αύγουστο, κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που αποδέχθηκε η κυβέρνηση. Όλα τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή, καταρχάς, για το επόμενο 15νθήμερο, χωρίς βεβαίως ουδείς να μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα παραταθούν – αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αποτυπώνουν τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δραστικά και αποτελεσματικά την επιδημία. Δείχνουν επίσης και τα καλά αντανακλαστικά της, καθώς έλαβε υπόψη της τις αξιολογήσεις των επιστημόνων για την επιδημιολογική εικόνα και έσπευσε να προλάβει δύσκολες και εκτός ελέγχου φάσεις -που κάθε άλλο παρά μακρινές είναι- σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό πως οι ανακοινώσεις από τον υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη και θα αφορούσαν μικρότερο πλέγμα μέτρων.
Η επιστροφή του καθηγητή Τσιόδρα
Με δεδομένη πάντως την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς επιστήμονες και κυβέρνηση συμφωνούν πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας περιέχει και πάλι μελανές αποχρώσεις, είναι σε… απόλυτη ετοιμότητα για να εμφανιστεί το επόμενο διάστημα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής που σημειωτέον δεν άλλαξε ουδόλως το πρόγραμμα της… καραντίνας τους τελευταίους δύο μήνες, με εξαίρεση το τηλεοπτικό ραντεβού των 6μμ ( συμμετέχει ανελλιπώς στις συσκέψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καθώς και σε εκείνες με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκπροσωπεί τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς για τη δημόσια υγεία) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Από τον περασμένο Μάιο, οπότε ο καθηγητής αποχαιρέτησε τους εκατομμύρια Έλληνες που τον παρακολουθούσαν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους καθημερινά επί τρεις μήνες να ενημερώνει, να εξηγεί, να νουθετεί, να συγκινείται, ακόμη και να θυμώνει, είχε δηλώσει αρμοδίως πως παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και της χώρας και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας όποτε κριθεί αναγκαίο.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ένα διάστημα που ίσως κριθεί απαραίτητο να επανεμφανιστεί ο κ. Τσιόδρας. Και να σημάνει με τον δικό του, αναμφίβολα μοναδικό, τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου στους Έλληνες για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα να τεθεί εκτός της ομαλής επιδημιολογικής πορείας που είχε διαγράψει τους προηγούμενες μήνες. Θα ήταν μια κίνηση έντονου συμβολισμού αλλά και ουσίας στην επικοινωνιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.