Του Δακανάλη Μανόλη πρώην Αγρονόμου
Το 1976 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ της κυβέρνησης Ν.Δ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με απόφαση του, κατάργησε όλα τα περιφερειακά ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΩΝ, που ήταν στις πρωτεύουσες των επαρχιών της Ελλάδας.
Παρέμειναν σε λειτουργία μόνο τα γραφεία των πρωτευουσών των νομών της επικράτειας.
Καθόριζε τακτή προθεσμία να παραδώσουν τα περιφερειακά Γραφεία, τα αρχεία, τα έπιπλα και τα χρήματα που είχαν στο κεντρικό γραφείο του νομού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γραφείου Εφέδρων Αξιωματικών επαρχίας Καινουργίου με έδρα τις Μοίρες απαρτίζονταν από τα εξής μέλη: Μίνως Καρασουμανάκης Ιατρός Πρόεδρος, Εμμανουήλ Δακανάλης υπάλληλος Αγροφυλακής, Γ. Γραμματέας, Γεώργιος Ρογδάκης υπάλληλος Δημοσίου Ταμείου, ταμίας, Εμμανουήλ Αλεγκάκης υπάλληλος ΑΤΕ, μέλος και Μάρκος Καμπουράκης υπάλληλος Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, μέλος.
Το γραφείο στεγάζονταν στο δεύτερο όροφο του τριώροφου κτιρίου ιδιοκτησίας αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Φραγκάκη στην κεντρική οδό των Μοιρών.
Είχαμε δημιουργήσει Λέσχη εφέδρων αξιωματικών, την οποία εκμεταλλεύονταν ο Νίκος Ρεθυμιωτάκης ή Ντούκλας αντί μηνιαίου μισθώματος.
Συνεδριάσαμε για να δρομολογήσουμε το κλείσιμο του γραφείου και την παράδοση των υλικών.
Μας απασχολούσε πολύ το ποσό των 35.000 δραχμών, που είχαμε σε καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα Μοιρών.
Ήταν ένα αξιόλογο ποσό για την εποχή εκείνη.
Δεν θέλαμε να φύγουν τα χρήματα αυτά από τις Μοίρες.
Ο γράφων πρότεινε στο συμβούλιο, να δώσουμε τα χρήματα στο Δήμο Μοιρών, να κατασκευάσει ένα ηρώο, γιατί το τότε ηρώο κατά κοινή ομολογία ντρόπιαζε τις Μοίρες.
Ήταν μια καρικατούρα, ένας πολύ κοντός κρητικός με βράκες, με τα πόδια του ανοιχτά.
Έπρεπε όμως να μας ζητήσει τα χρήματα ο Δήμος Μοιρών, για να έχουμε ως συμβούλιο δικαιολογία διάθεσης των χρημάτων και άλλοθι.
Με εξουσιοδότησε το συμβούλιο να συναντήσω τον τότε Δήμαρχο Μοιρών Μιχάλη Μπριλάκη, να συζητήσουμε το θέμα.
Ο δήμαρχος μου είπε ότι, η αντικατάσταση του ηρώου ήταν πρωταρχικό θέμα για το Δήμο, αλλά δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα.
Δέχτηκε την πρότασή μας για χρηματοδότηση και σε λίγες μέρες μας έστειλε το αριθμ. 6 Ε Μ / 28-1-1976 έγγραφο, με το οποίο μας ζητούσε την οικονομική ενίσχυση του Δήμου, για ανέγερση νέου ηρώου στον ίδιο χώρο που βρίσκονταν το παλιό.
Στις 30-1-1976 συνήλθε σε συνεδρίαση το συμβούλιο των Εφέδρων αξιωματικών Επαρχίας Καινουργίου με μοναδικό θέμα τη διάθεση των χρημάτων.
Με την αριθμ. 2/30-1-1976 ομόφωνη απόφαση του, εγκρίνει να ενισχύσει οικονομικά το Δήμο Μοιρών με το ποσό των τριάκοντα πέντε χιλιάδων (35.000)δραχμών.
Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο δια την ανέγερση ηρώου εντός δύο ετών.
Εξουσιοδοτεί τον ταμία Κωνσταντίνο Ρογδάκη, όπως αναλάβει από την Εθνική Τράπεζα των Μοιρών το παραπάνω ποσό και να το καταθέσει υπέρ του Δήμου Μοιρών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Μοιρών.
Μετά την κατασκευή του νέου ηρώου που υπάρχει και σήμερα, ρώτησα το δήμαρχο Μιχάλη Μπριλάκη, αν έφθασαν τα χρήματα που δώσαμε και μου είπε, ότι ο Δήμος Μοιρών επιβαρύνθηκε επί πλέον με το ποσό των 15.000 δραχμών.
Με το πέρασμα των χρόνων έγινε εξωραϊσμός από το Δήμο Μοιρών και του περιβάλλοντα χώρου γύρω από το ηρώο.
Θεώρησα καλώς κατά τη γνώμη μας, να αναδείξω στο ευρύ κοινό το θέμα της ανέγερσης του ηρώου Μοιρών και παράλληλα την προσφορά των εφέδρων αξιωματικών στον τότε Δήμο Μοιρών.-
Συνημμένα: Η 2/30-1-1976 απόφαση σε ακριβές αντίγραφο του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΩΝ Επαρχίας Καινουργίου.-