Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
Περισσότεροι από 31 ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών με αρχηγό τον Κώστα Καμπουράκη, στις 26 Ιουλίου 2020 από το ορεινό χωριό ΄Ιμπρος ή Νίμπρος (υψ780μ), κατηφορίσαμε στο πανέμορφο φαράγγι της ΄Ιμπρου μήκους 8 χιλιομέτρων.
Το πρώτο μέρος της διαδρομής το Πορόλαγκο ή Παραφάραγγο είναι ομαλό και το μονοπάτι περνά κάτω από κυπαρίσσια, πρίνους, αζυλάκους, αγριοσυκιές και σφεντάμια, ενώ ο δίκταμος (έρωτας) που κρέμονταν στα βράχια ευωδίαζε.
Στα μέσα του φαραγγιού τα τοιχώματα στενεύουν πάρα πολύ με κατακόρυφους βράχους, που κλείνουν τη θέα στον ουρανό.
Το πιο στενό σημείο στις Πόρτες έχει πλάτος 1,60 μέτρα. Εντύπωση προκαλούν οι κυματοειδείς στρώσεις των πετρωμάτων, που μοιάζουν με αραβικές γραφές και τα έχουν ονομάσει «Αραβικά».
Κατηφορίζοντας συναντήσαμε τη Βενετσιάνικη στέρνα, όπου έχει το στέκι τώρα και πολλά χρόνια ο φιλόξενος Μανούσος από την ΄Ιμπρο, που με ιδιαίτερη καλοσύνη κερνά τους διερχόμενους με ρακή.
Λίγο πιο κάτω δεξιά μια μαρμάρινη πλάκα ενημερώνει τον πεζοπόρο, ότι στη σπηλιά των Κομηθιανών ή Γυπές που είναι στη ρίζα μεγάλων βράχων, κατέφυγαν τα γυναικόπαιδα του χωριού Κομητάδες το 1867 κατά την επίθεση του Ομάρ Πασά.
Το κλάμα όμως ενός μωρού τους πρόδωσε και οι Τούρκοι τους ξέκαμαν όλους με φωτιές που άναψαν στην είσοδο.
Το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι ήταν παλιά ο πεζόδρομος που συνέδεε τη Χώρα των Σφακίων με το Ασκύφου και τα Χανιά.
Το καλντερίμι του δρόμου σώζεται σε καλή κατάσταση σε πάρα πολλά σημεία.
Το Ι770 στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη στο φαράγγι ήταν οργανωμένη η πιο ισχυρή άμυνα των Σφακιανών.
Για δύο μέρες κρατήθηκε με τα όπλα και με πέτρες που έριχναν από τις παρυφές του οι μαχητές μέσα στο φαράγγι και ξέκαναν τους Τούρκους.
Την τρίτη μέρα έπεσε με 300 Σφακιανούς νεκρούς και 1000 Τούρκους.
Μετά από τρεις ώρες ευχάριστης πεζοπορίας αντικρίσαμε το νότιο Κρητικό Πέλαγος, νοιώσαμε τη δροσιά από το θαλασσινό αγέρι και καταλήξαμε στο ιστορικό χωριό Κομητάδες.
Στη μαγευτική παραλία του Φραγκοκάστελλου απολαύσαμε το μπάνιο μας. Ακολουθήσαμε όλες τις προφυλάξεις για τον κορωνοϊό, τόσο στο λεωφορείο, όσο και στις μεταξύ μας αποστάσεις.
(Φωτογραφία κορυφής: Μανώλης Ντρετάκης)