Υλικά:
1 χταπόδι καθαρισμένο
1 φύλλο δάφνης
Πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
150 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. δύοσμο ή ρίγανη
1 κ.σ. πάστα ελιάς
Διαδικασία:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πλένετε καλά το χταπόδι, το στραγγίζετε, το βάζετε σε ταψί που να το χωράει ακριβώς με τις βεντούζες προς τα πάνω, ρίχνετε τη δάφνη, το πιπέρι και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ώστε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου 45 λεπτά.
Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Το φουρνιστό χταπόδι έχει πιο μαστιχωτή υφή από το κατσαρολάτο και πιο στεγνή και κρουστή σάρκα.
Τα υγρά που θα βγάλει στο ταψί τα κρατάτε ώστε συμπληρώνοντας κρασί και ζωμό να φτιάξετε ένα πιλάφι.
Για τη σάλτσα:
Χτυπάτε στο μούλτι το λάδι, το ξίδι και τους χυμούς, μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα, την οποία βάζετε σε μπολ.
Πριν σερβίρετε προσθέστε στη σάλτσα την πάστα ελιάς και ρίξτε το αρωματικό της αρεσκείας σας.
Βάζετε το χταπόδι στην πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα.
Πηγή: jenny.gr