Ξεκίνησαν εκ νέου οι επιστροφές μεταναστών, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό. Αργά το απόγευμα της Τρίτης αναχώρησαν τριάντα υπήκοοι του Πακιστάν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τη χώρα καταγωγής τους, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
«Εφαρμόζουμε αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μηταράκης. «Ξεκινήσαμε ξανά τις απελάσεις όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία».
Η διαδικασία απέλασης, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας και της πρεσβείας του Πακιστάν.
Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, να επιστραφούν φέτος προς τις χώρες προέλευσής τους 10.000 άνθρωποι.
Όποιος θέλει να μείνει στην Ελλάδα να δουλέψει
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ο οποίος μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6, τον φετινό Ιούλιο έφτασαν μόνο 200 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ο αριθμός ήταν 2.500.
Όπως είπε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 59.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και 101.000 αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται ταχύτερα καθώς «είχαμε κατά 90% αύξησης της παραγωγικότητας το α΄εξάμηνο».
«Δίνουμε άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες και από εκεί και πέρα πολύ πιο γρήγορα χωρίζουμε μετανάστες από πρόσφυγες» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.
Στην Ελλάδα η αναγνώριση προσφύγων έχει μειωθεί στο 40% όπως είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα για το β΄ εξάμηνο τις επιστροφές και τις απελάσεις.
Εξηγώντας την αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τα επιδόματα σε πρόσφυγες, ο υπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «όταν εμείς δίναμε για πολλά χρόνια επιδοματα ήταν σαν χρηματοδοτούμε έμμεσα τους λαθροδιακινητές. Όσοι παίρνουν άσυλο έχουν πλέον ένα πρόγραμμα προσαρμογής με επιδότηση ενοικίου αλλά πρέπει να δουλέψουιν. Δεν μπορεί να δίνουμε ισόβια σύνταξη και ισόβια προνόμια. Όποιος θέλει να παραμείνει πρέπει να δουλέψει».
Κατά 75,95% αυξήθηκαν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία το α΄ εξάμηνο
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 για τις οικειοθελείς και αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών, τις μετεγκαταστάσεις για οικογενειακές επανενώσεις και ασυνόδευτους ανηλίκους, και όπως προκύπτει, σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, αύξηση των επιστροφών προς την Τουρκία.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέστρεψε στις χώρες προέλευσης ή μετεγκαταστάθηκε σε χώρες της Ε.Ε. ανήλθε σε 3.591. Αυτό το σύνολο αντιστοιχεί σε ποσοστό 36,7% σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων που σημειώθηκαν το Α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Για το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2019 η αναλογία αφίξεων- επιστροφών ήταν στο 35,6%. Επισημαίνεται ότι πέρσι δεν ίσχυαν οι περιορισμοί εισόδου-εξόδου που υπήρχαν φέτος λόγω Covid-19.
Επίσης, φέτος στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο οι επιστροφές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 75,95%. Δηλαδή, φέτος έγιναν 139 επιστροφές, ενώ πέρσι είχαν γίνει στο ίδιο διάστημα 79 επιστροφές.
Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν 1.343 αναγκαστικές απελάσεις μεταναστών προς τρίτες χώρες. Επιπλέον, επεστράφησαν 21 Τούρκοι υπήκοοι, βάσει του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτόκολλου Επανεισδοχής και της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ 139 μετανάστες επεστράφησαν με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας στη γείτονα χώρα.
Επίσης, κατεγράφησαν συνολικά 420 οικειοθελείς αναχωρήσεις μεταναστών προς τις χώρες προέλευσης τους. Συμπληρωματικά, επεστράφησαν -μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης- στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς 948 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. Επιπροσθέτως, έχουν πραγματοποιηθεί 677 μεταφορές, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, 68 εκ των οποίων αφορούν υλοποίηση αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης ασυνόδευτων ανηλίκων. Τέλος, έχουν λάβει ήδη χώρα 73 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων προς κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Συγκεντρωτικά στην χώρα μας οι αποχωρήσεις πραγματοποιούνται μέσα από επτά διαδικασίες. Αρχικά, μέσω των αναγκαστικών απελάσεων προς τρίτες χώρες, των επιστροφών προς την Τουρκία, των επιστροφών βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, τις οικειοθελείς αναχωρήσεις, τις εθελούσιες επιστροφές, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τέλος τις μεταφορές βάσει του κανονισμού υπ’ αριθμόν 604/2013 (Κανονισμός του Δουβλίνου). Στις αποχωρήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς να ταυτίζονται με τις παραπάνω διαδικασίες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτογραφία: in.gr