Ο παραπάνω χάρτης αποτυπώνει τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει επενδυτές για τη δημιουργία ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Οδηγητρίας βάσει των στοιχείων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Παράλληλα, αποτυπώνει τα όρια των προστατευόμενων περιοχών και τις ειδικές ζώνες προστασίας και διατήρησης
Μια νέα πραγματικότητα σηματοδοτεί στην περιοχή των Αστερουσίων ένα φιλόδοξο σχέδιο που φέρει τη σφραγίδα της Μονής Οδηγητρίας, που με τις ευλογίες του Οργανισμού Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας, θα διαθέσει μια έκταση 3.000 στρεμμάτων στην οποία θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα δύο εταιρειών Κρητικών συμφερόντων.
Την είδηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης ο οποίος τονίζει ότι πρόκειται να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το όλο θέμα, καθώς πρόκειται για μια σοβαρή επένδυση που επηρεάζει σημαντικά και τα οικονομικά του δήμου, καθώς το δημοτικό ταμείο αναμένεται να ενισχυθεί με νέα έσοδα.
Ο επενδυτικός αυτός σχεδιασμός, αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις καθώς σηματοδοτεί μια μεγάλη παρέμβαση που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία μιας περιοχής στην ευρύτερη έκταση της οποίας, υπάρχουν χαρακτηρισμένες περιοχές Natura, Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, Προστατευόμενη περιοχή Άγριας Ζωής και αρχαιολογικά ευρήματα.
Ειδικότερα όπως προκύπτει, η Μονή Οδηγητρίας ανοίγει το βήμα της στο χώρο των επενδύσεων, διαθέτοντας μέσα από ανοικτή δημοπρασία μια έκταση 3.000 στρεμμάτων στα Αστερούσια με τη διαδικασία της μακροχρόνιας παραχώρησης για 25 χρόνια.
Στην έκταση αυτή αναμένεται να διαμορφωθούν φωτοβολταϊκά πάρκα από δύο εταιρείες Κρητικών συμφερόντων.
Όπως είναι γνωστό, η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, αλληλοεπιδρά με την διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω του περίφημου υποθαλάσσιου καλωδίου, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να έχουν γίνει και οι προκηρύξεις διαγωνισμών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Όπως προκύπτει, από την επένδυση αυτή, η Μονή Οδηγητρίας έχει εξασφαλίσει ετήσια είσπραξη που προσεγγίζει το ποσό των 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα το δημοτικό ταμείο της Φαιστού θα ενισχυθεί με το ανταποδοτικό τέλος που αντιστοιχεί στο 3% στο τζίρου της επένδυσης, που εκτιμάται σε ένα ποσό της τάξεως των 700.000 ευρώ το χρόνο.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση που δρομολογείται στο δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα στη θέση «Βαθύ», όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας μεγάλης τουριστικής μονάδας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Οδηγητρίας καταγράφεται εντονότατο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία δομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Όλα αυτά την ίδια ώρα που η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Οργανισμού για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας (IACBR), έχει εγκρίνει την ένταξη της Περιοχής των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) του Προγράμματος MAB της UNESCO.
Πρόκειται για μια κορυφαίας σημασίας ένταξη για την Ελλάδα, προϊόν της διετούς προσπάθειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για το Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ/UNESCO).
Η επίσημη επικύρωση της ένταξης των Αστερουσίων στο Δίκτυο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην 32η Σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου του MAB/UNESCO. Στο Παγκόσμιο Δίκτυο ανήκουν πάνω από 700 περιοχές σε όλο τον κόσμο, ενώ από τη χώρα μας έχουν ενταχθεί ο Όλυμπος και το Φαράγγι της Σαμαριάς ήδη από τη δεκαετία του 1980.
Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves) αποτελούν σήμερα υψηλότατου κύρους περιοχές συνδυασμένης Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτισμικής Κληρονομιάς με παράλληλη δυναμική προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης των περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Πηγή: patris.gr – Λίλιαν Δαφερμάκη