Υλικά
Πατάτες 6-8 μεγάλες
Κιμάς μοσχαρίσιος 700 γρ
Κρεμμύδια ξερά 2 μεγάλα ψιλοκομμένα
Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Κανέλα 1/2 κουταλάκι γλυκού
Για την μπεσαμέλ
Γάλα 1 λίτρο
Αυγά 3 τεμ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 12 κουταλιές σούπας κοφτές
Βούτυρο 170 γρ
Κεφαλοτύρι 150 γρ τριμμένο
Αλάτι-πιπέρι
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό τριμμένο
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τις πατάτες μας, τόσο όσο να τσιμπιούνται με ένα πιρούνι.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Σοτάρουμε και τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το ντοματάκι κον κασέ, αλάτι , πιπέρι και κανέλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά μέχρι να πιει το ζουμάκι του.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες πάχους 2 cm περίπου και τις στρώνουμε σε ένα πυρέξ.
Απλώνουμε από πάνω και τον κιμά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε και τα αυγά, το αλατοπίπερο και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει.
Τέλος προσθέτουμε το τυρί τριμμένο και αποσύρουμε από την φωτιά ενώ έχει πήξει η μπεσαμέλ.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά, πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα από πάνω. Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: chefoulis.gr