Υλικά
18 πάτοι αγκινάρας κατεψυγμένοι
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Για τον κιμά
400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
½ ξυλάκι κανέλα
3 κόκκους μπαχάρι
Για την μπεσαμέλ
6 κουτ. σούπας αλεύρι
3 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη για το ψήσιμο
Διαδικασία
Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και βάζετε μέσα τον κιμά, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά με αβγοδάρτη να ξεσβολιάσει ο κιμάς και να αλλάξει χρώμα. Προς το τέλος προσθέτετε και το μπέικον, αν χρησιμοποιήσετε.
Ρίχνετε τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μπαχάρι, την κανέλα και λίγο νερό. Σιγομαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να μείνει με το λάδι του και αφαιρείτε την κανέλα και το μπαχάρι.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνετε και το γάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας πιάσει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αβγό, ανακατεύοντας δυνατά, μη σας ψηθεί. Προσθέτετε ½ φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Ρίχνετε στον κιμά 4 κουταλιές μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.
Ζεματάτε τους πάτους της αγκινάρας σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 1 λεπτό και τους στραγγίζετε. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, στρώνετε τους πάτους της αγκινάρας και τους γεμίζετε με το μίγμα του κιμά. Από πάνω τις σκεπάζετε με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο νεράκι στο πυρέξ και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει το φαγητό μια τραγανή κρούστα.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Elena Jeffrey