Σφακιανές πίτες ή Σφακιανόπιτες! Ξακουστή πίτα στην Κρήτη για την νοστιμιά της αλλά και για την ευκολία παρασκεύης της .Θα την βρείτε σχεδόν παντού στα Σφακιά,
σε όλο τον νομό Χανίων, αλλά όχι μόνο. Δοκιμάστε την και δεν θα την ξεχάσετε ποτέ!
Υλικά:
10 πίτες
1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1 ποτηράκι τσικουδιά
(κάνει την ζύμη αφράτη και μυρωδάτη)
2 ποτηράκια ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
10 μεγάλες κουταλιές ξινομυζήθρα
Προετοιμασία
Ζυμώνουμε ολα τα υλικά-εκτός της μυζήθρας-σε μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε 1/2 ώρα την ζύμη μας να «ηρεμήσει».
Πλάθουμε την μυζήθρα σφιχτά μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Ανοίγουμε σχετικά χοντρό φύλλο.
Κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα μικρό πιατάκι.
Βάζουμε τη μυζήθρα στο κέντρο, σέρνουμε σχηματίζοντας σακουλάκι και κλείνουμε καλά στην κορυφή.
Πιέζουμε μαλακά με το χέρι μας ν ανοίξει και πλάθουμε με το ξυλίκι* να πάρουν το σχήμα κ το μέγεθος μικρού πιάτου.
Λαδώνουμε το τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και βάζουμε την πίτα μας.
Γυρίζουμε τινάζοντας κοφτά και απότομα το τηγάνι μας στον αέρα -ή και με την βοήθεια ενός πηρουνιού μέσα στο τηγάνι-
αφήνουμε να πάρουν χρώμα και…έτοιμες!
*πλάστης
Μερικές συμβουλές:
Σημαντικό: Η ξινομυζήθρα μας να είναι πολύ καλά στραγγισμένη, διαφορετικά το φύλλο τρυπά κατά το ψήσιμο.
Τρώγονται θαυμάσια σκέτες αλλά και με κρητικό μέλι! Εξαιρετικός μεζές για τσικουδιά!
Πηγή – βίντεο: creteoftastes.com