Αλλάζει το σκηνικό στην εκτός σχεδίου δόμηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, από το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν να περιορίσουν τις παρεκκλίσεις. Και αυτό επειδή σήμερα, με ειδικούς όρους και ενίοτε φωτογραφικές διατάξεις, καταστρατηγείται στην πράξη ο βασικός άξονας που είναι για την κατοικία τα τέσσερα στρέμματα.
Όπως ξεκαθαρίζουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ,” ,δεν τίθεται θέμα γενικής κατάργησης των παρεκκλίσεων, μέσω των οποίων χτίζονται και εκτάσεις μέχρι και 2 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές αλλά ο δραστικός περιορισμός τους. Επισημαίνεται πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει η έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης και της οικοδόμησης εκτός θεσμοθετημένων περιοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ”ΤΑ ΝΕΑ”, σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν οι πολύ μικρές αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές που δίνουν τη δυνατότητα να χτιστούν αγροτεμάχια 750 ή και 1.200 τετραγωνικών μέτρων αντί για τα τέσσερα στρώματα που είναι ο βασικός κανόνας στην εκτός σχεδίου δόμηση. Κι αυτό επειδή αυτές οι δύο –κυρίως –περιπτώσεις δημιουργούν και τα μεγάλα προβλήματα.
Την ίδια ώρα εγκαταλείπεται σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο για πλήρη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (αφορούν αυτά που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια) με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης επειδή η ρύθμιση αυτή προσκρούει σε θέματα αντισυνταγματικότητας. Σημειώνεται πως σήμερα με βάση τα όσα ισχύουν, τα αυθαίρετα που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση –τουλάχιστον-κατά 405 στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ΄ύψος πάνω από 20% (δηλαδή τα αυθαίρετα κτίσματα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) τακτοποιούνται για 30 χρόνια. Μάλιστα με τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν στις αρχές του έτους- και που τυπικά εκτός απρόοπτου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο – προβλέπεται να μην τακτοποιούνται τα ακίνητα με πολύ μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις (και χωρίς οικοδομική άδεια) μετά την 30 η Ιουνίου του 2020.