Τι χρειαζόμαστε:
- 200 γρ. σάρκα κίτρινης κολοκύθας
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- 1/2 πιπεριά φλωρίνης
- 2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι δυόσμο
- 8 αυγά
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 180 γρ. τυρί φέτα
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
1) Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο σε λεπτές ροδέλες.
2) Ψιλοκόβουμε, επίσης, τα αρωματικά, τον άνηθο και τον δυόσμο. Κόβουμε και την γλυκιά πιπεριά σε λεπτές λωρίδες ή μικρές ροδέλες.
3) Τρίβουμε τη σάρκα της κολοκύθας σε χοντρό τρίφτη.
4) Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά την πιπεριά φλωρίνης, για να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε κατόπιν και τα κρεμμυδάκια με το πράσο, ψιλοκομμένα, και τα σοτάρουμε και αυτά για άλλα 3-4 λεπτά.
5) Προσθέτουμε τότε την τριμμένη κολοκύθα, ελάχιστο νεράκι, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, ώστε να μαλακώσει η κολοκύθα. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα, αλλά πολύ λίγο, ίσα να αχνιστεί και να μαλακώσει η κολοκύθα μας.
6) Αποσύρουμε το τηγάνι και, εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε και πάλι καλά.
7) Ήρθε η ώρα να κτυπήσουμε τα αυγά. Για αυτές τις ποσότητες των λαχανικών, υπολογίστε 8 αυγά (από δύο στο άτομο)
8) Τα χτυπούμε καλά, να αφρατέψουν. Διαλέξτε ένα μεγάλο σκεύος για το κτύπημα, δεν είναι μόνο τα αυγά, θα πέσουν μέσα πολλά πράγματα. Προσθέτουμε στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε το κτύπημα, να αφρατέψει το μείγμα.
9) Προσθέτουμε την φέτα, χοντροτριμμένη, καθώς και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
10) Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά.
11) Θα ψήσουμε την ομελέτα σε βουτυρωμένο (ή λαδωμένο) pyrex. Φροντίζουμε να βουτυρώσουμε και τα τοιχώματα σε ύψος 2-3 εκατοστών, γιατί η ομελέτα θα φουσκώσει και δεν θέλουμε να κολλήσει στα πλαϊνά.
12) Αδειάζουμε το μείγμα στο pyrex και κάνουμε άλλο ένα ανακάτεμα (ελαφριά, με ένα πιρούνι), να απλωθούν τα στερεά μέρη (λαχανικά) παντού..
13) Βάζουμε το pyrex σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο,
14) και ψήνουμε, στον αέρα, για 30-35 λεπτά, μέχρι να τη δούμε να ροδοκοκκινίζει.
15) Κόβουμε την ομελέτα σε κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή.
16) Η “μέθοδος του φούρνου” θα μας δώσει μία πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή της ομελέτας, πιο είναι όμως πιο “απαιτητική” σε χρόνο αλλά και σε ενέργεια (30-35 λεπτά στον φούρνο δεν είναι καθόλου λίγα. Έτσι, υπάρχει πάντα και η “αμαρτωλή” της version. Σιγά τα πράγματα, δηλαδή. Μετά το βήμα 10, λοιπόν, αδειάζουμε το μείγμα μας σε τηγάνι όπου έχουμε ζεστάνει λίγο λαδάκι,
17) και τηγανίζουμε, πλέον, την ομελέτα μας για μόλις 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά (έως ότου, ανασηκώνοντάς την λίγο, δούμε ότι έχει πάρει ένα ωραίο χρώμα),
18) την γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά και την τηγανίζουμε για άλλα 4-5 λεπτά, πριν την σερβίρουμε, ζεστή-ζεστή (η προσθήκη του τυριού δεν είχε την έγκρισή μου (μη ξεχνάτε ότι υπάρχει και η φέτα), αλλά το “απόλυτο αφεντικό” της κουζίνας είχε άλλη άποψη).
19) Και μια και μιλάμε για το “απόλυτο αφεντικό” της κουζίνας, οι άνδρες ιδιαίτερα, μη ξεχάσετε να πλύνετε και να γυαλίσετε καλά-καλά σκεύη και πάγκους (μη σας πω να βγείτε και να πετάξετε και τα σκουπίδια …) εάν θέλετε να …“ξαναδείτε κουζίνα”.
Λίγα μυστικά ακόμα
Υπολογίστε το βάρος της κολοκύθας καθαρής, χωρίς φλούδες και σπόρους.
Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες συνταγές που θέλουν την τριμμένη κολοκύθα να μπαίνει απευθείας στα κτυπημένα αυγά και από εκεί να πέφτει στο pyrex, εδώ η κολοκύθα “μαλακώνει” σιγοβράζοντας με λίγο νερό (έχει και αυτή υγρά) και για τον λόγο αυτό η θερμοκρασία αλλά και ο χρόνος ψησίματος είναι μικρότερα.
Η φέτα (μία βαρελίσια, Τρικάλων) ήταν αρκετά αλμυρή (αλλά από τις νοστιμότερες που έχω φάει τελευταία). Έτσι, απέφυγα να βάλω αλάτι στην ομελέτα (αν και έβαλα λίγο στα χορταρικά όταν τα σοτάριζα). Από την άλλη, η κολοκύθα είναι γλυκιά, το “σηκώνει” το αλατάκι της. Έτσι, έχετε τον νου σας, μπορεί να χρειασθεί να προσθέσετε λίγο, αφού τη σερβίρετε.
Πηγή: sintagespareas.gr