Οι επιπτώσεις του κορωνοιού είναι πολύ σοβαρές στο Βέλγιο, μια χώρα με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας – 11 εκατομμύρια – η οποία όμως μέχρι και σήμερα μετρά 4.500 θανάτους ως συνέπεια της νόσου και 33.500 καταγεγραμμένα κρούσματα.
Η νεαρή Ρεθυμνιώτισα Ειρηλένα Ψαρουδάκη που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες μίλησε στον Team fm περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το πώς βιώνει η ίδια, μακριά από τους δικούς της τη νέα αυτή συνθήκη στη ζωής μας.
«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στο Βέλγιο αφού θεωρείται η πρώτη χώρα σε ποσοστό θανάτων στον κόσμο αναλογικά και η δεύτερη μολυσμένη μετά την Ισπανία σε αναλογία κρουσμάτων. Είναι ανάλογος της Ελλάδας ο πληθυσμός και έχουμε 33.500 κρούσματα και 4.500 θανάτους, είναι μεγάλο ποσοστό. Κάθε μέρα έχουμε 300 θανάτους και 1.500 κρούσματα. Βέβαια το 50% των θανάτων καταγράφεται στα γηροκομεία. Δεν είναι ίσως πολύ ακριβή τα στοιχειά γιατί όλοι θάνατοι στα γηροκομεία θεωρούνται θάνατοι λόγω κορωνοϊού χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά αν νόσησαν από τον ιό. Καταγράφονται όμως ως τέτοιοι», είπε.
Η χώρα έχει εννιά υπουργούς υγείας λόγω των διαφορετικών γλωσσών, αλλά τα μέτρα πάρθηκαν αρκετά αργά, τόνισε η ίδια. Το γεγονός επίσης της καλοκαιρίας δεν λειτουργεί βοηθητικά στη καραντίνα.
«Χθες βγήκε απόφαση για παράταση καραντίνας μέχρι τις 3 Μαΐου. Τα μέτρα όμως δεν είναι τόσο αυστηρά. Δεν χρειάζεται να στέλνουμε μήνυμα για μετακινήσεις, οφείλουμε βέβαια να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις και να πηγαίνουμε μόνο σε σούπερ και τα φαρμακεία. Το θέμα είναι ότι από την αρχή της καραντίνας έχουμε ηλιοφάνεια κάτι που δεν είναι σύνηθες στις Βρυξέλλες. Μπορούμε να κάνουμε φυσική άσκηση ή περίπατο με άλλο ένα άτομο με 1.5 μέτρο απόσταση, αλλά γενικά όλοι βρίσκονται με τους φίλους τους, γίνονται παρέες για άθληση που δεν επιτρέπεται κανονικά, και η αστυνομία δεν λέει κάτι. Δεν υπάρχει μεγάλη σοβαρότητα, αν και το Βέλγιο έχει διεθνή χαρακτήρα, συγκατοικούν άνθρωποι από διάφορες χώρες και συζητούν τι γίνεται σε άλλες χώρες και μαθαίνουν».
Πολλές επιχειρήσεις θα δεχθούν πλήγμα τόνισε η Ειρηλένα Ψαρουδάκη και ειδικά ο τουρισμός. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν εδώ και καιρό και λαμβάνουν επίδομα από το κράτος, αλλά όπως είπε δεν έχουν παρθεί όσα μέτρα στήριξης θα έπρεπε.
Η ίδια δουλεύει από το σπίτι, στην ασφαλιστική εταιρεία alianz και έχει εικόνα του τι συμβαίνει παγκοσμίως στον τομέα της υγείας. «Ο κόσμος είναι φοβισμένος, όλες οι επεμβάσεις έχουν αναβληθεί πέραν των σοβαρών. Αν χρειαστεί κάποιος επέμβαση πρέπει να κάνει τεστ ια να δει αν έχει τον ιό».
Η Ειρηλένα, αν και η οικογένειά της είναι στο Ρέθυμνο, θεώρησε πιο υπεύθυνη στάση να μείνει στις Βρυξέλλες για να μην εκθέσει κανέναν σε κίνδυνο και να μην εκτεθεί και η ίδια. «Πολλοί νέοι είναι ασυμπτωματικοί, έτσι θα μπορούσα να μεταφέρω τον ιό στην πόλη μου και να μην το ξέρω», είπε.
Η ίδια χαίρεται για την Ελλάδα, καθώς τα μέτρα είναι πιο αυστηρά και πάρθηκαν γρήγορα, ενώ όπως είπε «χαίρομαι και για την Κρήτη που φαίνεται ίσως λίγο πιο ανεπηρέαστη. Οι μετακινήσεις εκεί είναι λίγο πιο ελεγχόμενες επειδή μεσολαβεί θάλασσα».
Πηγή: goodnet.gr