Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μ. Εβδομάδας του οποίου οι στίχοι παραπέμπουν σε δύο παραβολές, δηλαδή μικρές ιστορίες που κρύβουν μέσα τους κάποιο νόημα και τις είπε ο Χριστός. Η πρώτη φράση προέρχεται από την παραβολή των δέκα παρθένων όπου δέκα κορίτσια είχαν βγει για να προϋπαντήσουν τον γαμπρό σε κάποιο γάμο. Όμως εκείνος άργησε και έτσι αυτές αποκοιμήθηκαν. Και μέσα στη νύχτα ακούστηκε η φωνή: «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται!». Οι κοπέλες ξύπνησαν, όμως «οι λαμπάδες τους» είχαν σβήσει. . Οι πέντε απ’ αυτές, οι συνετές είχαν μαζί τους το λάδι και μπόρεσαν να ανανεώσουν τη φλόγα, αλλά οι άλλες πέντε οι επιπόλαιες δεν είχαν και βγήκαν να αγοράσουν. Ενώ πήγαν να αγοράσουν, ο Γαμπρός μπήκε μέσα στο σπίτι του γάμου, έκλεισε η πόρτα και έμειναν αυτές απ’ έξω. Όπως φαίνεται από τα λόγια του Χριστού, ο γαμπρός που αναφέρεται στην ιστορία συμβολίζει τον ίδιο τον Χριστό, που όλοι περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία Του, αλλά αυτή καθυστερεί να φανεί. Θα έρθει ξαφνικά («μέσα στη νύχτα») και τότε κάποιοι θα είναι έτοιμοι να εμφανιστούν μπροστά Του, γιατί θα είναι οι καλοί άνθρωποι, ενώ κάποιοι που δεν έχουν ετοιμαστεί ψυχικά θα μείνουν έξω από «το γάμο», δηλαδή από τον Παράδεισο.
Η δεύτερη παραβολή αναφέρεται σε κάποιους δούλους, που περίμεναν τον κύριό τους να επιστρέψει από έναν γάμο. Καλότυχος, λέει ο Ιησούς, εκείνος ο δούλος, που ο κύριος θα τον βρει να τον περιμένει, ενώ αλίμονο σ’ εκείνον που θα σκεφτεί «αργεί ο κύριος» και θ’ αρχίσει να δυσαρεστηθεί .. Και αυτή η παραβολή δηλώνει ότι ο Χριστός θα επιστρέψει σε στιγμή που κανείς δε θα Τον περιμένει.
Η στιγμή αυτή θεωρείται ότι είναι η στιγμή του θανάτου η στιγμή που θα παρουσιαστούμε και θα κριθούμε μπροστά στο Θεό και η οποία θα προηγηθεί της Δευτέρας Παρουσίας
Ας προσπαθήσουμε να απαλλάξουμε την καρδιά μας από κάθε τι άσχημο και περιττό που την βαραίνει και μας εμποδίζει να αγαπήσουμε αληθινά τον Θεό και τον διπλανό μας.
Αυτό ακριβώς θέλει να πει και το τροπάριο.Ο ποιητής καλεί την ίδια την ψυχή του να μετανοήσει και να αφεθεί στα χέρια του Θεού, ζητώντας τη βοήθειά Του με τη μεσιτεία της Θεοτόκου, των Αγίων και των φωτεινών αγγέλων. Το τριπλό «Άγιος, Άγιος, Άγιος» είναι από τον ύμνο των Σεραφείμ των αγγέλων που άκουσε ο προφήτης Ησαΐας και υποδηλώνει την Αγία Τριάδα.