υλικά
για το φύλλο
( για ταψί 36 εκ διάμετρο)
αλεύρι
300 – 350γρ
χυμό πορτοκαλιού
1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο
1/3 φλυτζανιού ή 80ml
αλάτι
μια πρέζα
χλιαρό νερό
όσο πάρει
για τη γέμιση
ανθότυρο
800γρ – 1000γρ
αυγά
1 μεγάλο ή 2 μικρά
κανέλα
1 – 2 κουταλάκια
για το σιρόπι
νερό
2 ποτήρια
ζάχαρη
1 ποτήρι
λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι
βούτυρο λιωμένο
50γρ
εκτέλεση
ζυμάρι
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ενσωματωθούν το υγρά υλικά στο αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.
σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα από το λεμόνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για 5 έως 10 λεπτά το πολύ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
γέμιση
Φτιάχνουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον ανθότυρο, την κανέλα και τα αυγά. Με ένα πιρούνι ‘πατάμε’ καλά τον ανθότυρο (όπως φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας) για να αποκτήσει πιο κρεμμώδη υφή και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
άνοιγμα φύλλου
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ισομεγέθη μπαλάκια. Παίρνουμε το μπαλάκι και με την παλάμη μας το πλαταίνουμε να γίνει επίπεδο και όσο ένα πιατάκι του καφέ.
Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω το φυλλαράκι μας. Το αλευρώνουμε και αυτό καλά.
Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε κυκλικό φύλλο. Κυλάμε τον πλάστη (ρολάρω) πάνω στο φύλλο με τα δύο μας χέρια. Γυρνάμε κάθε φορά το φύλλο μας ένα τέταρτο γύρω για να ανοίξει ομοιόμορφα και στρογγυλά.
Σε όλη τη διάρκεια του ανοίγματος του φύλλου αλευρώνουμε καλά το φύλλο. Μην το φοβάστε δεν παθαίνει τίποτα, διαφορετικά θα κολλήσει και δεν θα ανοίγει καλά.
Όταν το φύλλο μας φτάσει περίπου το μέγεθος ενός πιάτου φαγητού, παίρνουμε την άκρη του φύλλου και την τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη. Με τις παλάμες μας από το κέντρο προς τις άκρες, πατάμε το φύλλο ελαφρά και ταυτόχρονα το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη.
Ξετυλίγουμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τυλίγοντας τη ζύμη από την αντίθετη πλευρά. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ομοιόμορφα και στρογγυλά. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι το φύλλο μας να γίνει πολύ λεπτό και να φτάσει τα 45 με50 εκατοστάδιάμετρο.
σύνθεση
Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους180°C.
Διπλώνουμε το φύλλο στην άκρη2 εκατοστάκαι βάζουμε τον ανθότυρο με ένα κουταλάκι κατά μήκος. Τυλίγουμε μια φορά το φύλλο γύρω από τον ανθότυρο και με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο. Δημιουργούμε δηλαδή ένα μακρύ κορδόνι που είναι γεμισμένο με ανθότυρο.
Παίρνουμε το κορδόνι μας και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι γύρω γύρω. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ανοίγματος και του γεμίσματος και με τα άλλα δύο φύλλα.
Αλείφουμε το μπουρέκι μας με το λιωμένο βούτυρο να πάει παντού.
Το φουρνίζουμε 30′ με 40′ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή έως ότου πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
σιρόπιασμα
Μόλις βγάλουμε το μπουρέκι μας από το φούρνο τα ραντίζουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.
Πηγή: realfamilyfood.com