Υλικά
Για την καρυδόπιτα
• 68 γραμμ. καρύδια, ψιλοκομμένα
• 132 γραμμ. αλεύρι
• 75 γραμμ. αλεύρι ολικής
• 158 γραμμ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
• μία πρέζα αλάτι
• 1/2 κ.γ. κανέλα
• μία πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
• 2 αβγά
• 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
• 80 ml χυμός πορτοκαλιού
•223 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
•60 ml ελαιόλαδο
Για το σιρόπι θυμαριού
• 130 γραμμ. ζάχαρη
• 2 κ.σ. μέλι
• 8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
• 148 γραμμ. φέτες πορτοκαλιών (το εσωτερικό) και 3 μικρά πορτοκάλια σε φέτες, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
1. Προθέρμανε το φούρνο στους 175°C. Λάδωσε 8 ατομικά τσέρκια ή 8 φόρμες για muffins, περίπου 7,75 εκ. η καθεμία. Εάν χρησιμοποιείς τα τσέρκια, βάλε τα στο ταψί αφού πρώτα απλώσεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Καβούρντισε τα καρύδια στο φούρνο για 12 λεπτά.
- Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τα 2 είδη αλευριού, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σε άλλο μπολ, ανάμειξε τα αβγά, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Θρυμμάτισε τα καρύδια σε ένα πολυμηχάνημα για 20 δευτερόλεπτα.
Πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι και χτύπησε για ακόμη 20 δευτερόλεπτα. Ρίξε τα υγρά υλικά και χτύπησε μέχρι να γίνουν σαν μείγμα για κέικ. Μοίρασε το μείγμα στις φόρμες, 1/3 του φλιτζανιού για κάθε φόρμα. Ψήσε τα για 15-20 λεπτά. - Στο μεταξύ, ετοίμασε το σιρόπι. Βάλε τη ζάχαρη σε μικρή κατσαρόλα με 130 ml νερό. Ρίξε μέσα ανακατεύοντας το μέλι και 6 κλωνάρια θυμάρι. Σε μέτρια φωτιά βράσε για 1 λεπτό ή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Απομάκρυνε το θυμάρι. Βγάλε τα κέικ από το φούρνο και άσε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Μετά αφαίρεσε τις φόρμες και άσε να κρυώσουν για μία ώρα.
- Για να σερβίρεις, καθάρισε καλά τη φλούδα των πορτοκαλιών. Κόψε τη σάρκα σε φέτες με μικρό μαχαίρι. Βάλε τα πορτοκάλια σε μπολ και περίχυσε με το ζεστό σιρόπι. Τοποθέτησε ένα κέικ σε κάθε πιάτο και μοίρασε ομοιόμορφα τα πορτοκάλια και το σιρόπι στην επιφάνειά τους. Στόλισε κάθε πιάτο με 1/4 κ.γ. φρέσκο θυμάρι και σέρβιρε.
Η συνταγή χωρίς γλουτένη
H ίδια, αλλά αντικατάστησε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής αλέσεως με 78 γραμμ. αλεύρι βρόμης, 60 γραμμ. καλαμποκάλευρο και 44 γραμμ.
αλεύρι ρυζιού.
Πηγή: shape.gr