Στην περιοχή Καλύβια Μεσσαράς του νομού Ηρακλείου βρίσκεται η γυναικεία κοινοβιακή Μονή της Παναγίας της Καλυβιανής, ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Κρήτης.
Από τα βυζαντινά χρόνια υπήρχε στον τόπο αυτό ανδρικό μοναστήρι, απομεινάρι του οποίου είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής του 14ου αιώνα, στο οποίο κατά την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα του Ευαγγελισμού.
Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε από τους Τούρκους και οι μοναχοί έγιναν ομολογητές και μάρτυρες της πίστεως.
Τα βιβλία της Μονής χρονολογούνται από το 1873 και δείχνουν πως γινόταν και τότε φιλανθρωπικό έργο προς όποιον είχε ανάγκη. Στις αρχές του 20ου αιώνα με εντολή του τότε Επισκόπου Αρκαδίας χτίστηκε το 1927 ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που τώρα λειτουργεί ως καθολικό της μονής.
Το 1956, ο νέος Επίσκοπος μελέτησε τις ανάγκες της περιοχής και αποφάσισε τη δημιουργία φιλανθρωπικού έργου στο χώρο της μονής, η οποία μετατράπηκε σε γυναικεία με τη χειροθεσία των πρώτων αδελφών με σκοπό τη λατρεία του Θεού και τη φιλανθρωπία.
Σήμερα, φιλοξενούνται ταλαιπωρημένες και πληγωμένες ψυχές και στόχος είναι η σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και η ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.
Παράλληλα, λειτουργούν εργαστήρια ιεροραπτικής, αγιογραφίας, υφαντικής, μουσείο εκκλησιαστικού και λαογραφικού τύπου, δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο για τα παιδιά των ιδρυμάτων και της γύρω περιοχής, καθώς και κατασκήνωση στον Κόκκινο Πύργο για τις διακοπές των παιδιών των ιδρυμάτων.
Πηγή: checkincreta.com