Υλικά
1 κιλό σαλιγκάρια
1 ½ κιλό κρεμμύδια (ξερά)
1 πουμαρό ντοματάκι
1 κ. γλ. πελτέ
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ξύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι – πιπέρι
λίγο μπαχάρι σε σπυρί
δενδρολίβανο (προαιρετικά)
Οδηγίες
Τα σαλιγκάρια πρέπει να τα καθαρίσουμε από τις ακαθαρσίες τους, με το να τα βάλουμε επί 2 ημέρες σκεπασμένα σε κατσαρόλα με βαρύ καπάκι (χύτρα) και μπόλικο αλεύρι, και φυσικά τη 2η μέρα θα αλλάξετε το αλεύρι
Ίσως χρειαστεί και 3η μέρα έως να δείτε το αλεύρι καθαρό
(Εγώ τα έβαλα σε καλάθι σκεπασμένα με δίχτυ )
Αφού δούμε ότι καθάρισαν, τα πλένουμε με κρύο νερό καλά και τα βάζουμε με κρύο νερό σε κατσαρόλα κλειστή
Μόλις πάρει βράση το νερό αυτά μένουν έξω από το κέλυφος και τα σουρώνουμε
Μόλις κρυώσουν λίγο, με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το πίσω μέρος από το κέλυφος και τα πλένουμε ξανά.
Τώρα πλέον μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγάκι μας
Στη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια μόλις το νερό έχει κοχλάσει και τα βράζουμε για μισή ώρα
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 (αν δεν έχουμε κρεμμυδάκια στιφάδου)
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα.
Όταν δούμε ότι έχουν μισοβράσει τα κρεμμύδια, ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, το ξύδι, τα σαλιγκάρια και βράζουμε σε κανονική φωτιά για μισή ώρα έως 1 ώρα ακόμη
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό
Πηγή: mageirikesdiadromes.gr