Υλικά
2 μεγάλα μαρούλια
300 gr. ρύζι γλασέ
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο
1 κύβο Λαχανικών MAGGI
Τζίντζερ ή ξύσμα λεμονιού
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Κόκκους πιπέρι
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Καθαρίζουμε, πλένουμε το μαρούλι και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματάμε τα μεγάλα φύλλα του μαρουλιού.
Το νερό θα πρέπει να έχει πάρει βράση όταν ζεματάμε τα φύλλα, τα τοποθετούμε σε 2 δόσεις μέσα στο βραστό νερό και αφού πάρει το νερό 2-3 βράσεις τα βγάζουμε σε τρυπητό.
Μέχρι να κρυώσουν τα φύλλα για να μπορέσουμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με τα μυρωδικά, τα λαχανικά, τρίβουμε όσο τζίντζερ θέλουμε και ¼ από τον κύβο Λαχανικών MAGGI, τέλος το πιπέρι και περίπου 30 ml. ελαιόλαδο.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα στρώνουμε τα υπόλοιπα, πιο μικρά φύλλα του μαρουλιού που περίσσεψαν και δεν ζεματίσαμε.
Παίρνουμε το ξύλο κοπής απλώνουμε το φύλλο και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε το σκληρό μέρος του μαρουλόφυλλου όσο πιο ψηλά γίνεται κρατώντας ακέραιο το φύλλο του.
Στο κέντρο τοποθετούμε την γέμιση, περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού και τυλίγουμε τους ντολμάδες.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Από πάνω από τους ντολμάδες τοποθετούμε τα κομμάτια που κόψαμε από τα μαρουλόφυλλα και ένα πιάτο επάνω ώστε να τους κρατά σταθερούς.
Ζεσταίνουμε 1¼ λίτρα νερό, διαλύουμε μέσα τον υπόλοιπο κύβο Λαχανικών MAGGI και περιχύνουμε το φαγητό.
Προσθέτουμε μερικούς κόκκους πιπέρι και ελαιόλαδο.
Βράζουμε το φαγητό μας στην αρχή σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και στην συνέχεια περίπου 20-25 λεπτά σε μέτρια ανάλογα πόσο βρασμένο θέλουμε το ρύζι.
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει 10-15 λεπτά και αφαιρούμε το πιάτο.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, αν θέλουμε και περιχύνουμε, εναλλακτικά σερβίρουμε με γιαούρτι.
Tips:
– Αν τυλίγουμε πρώτη φορά ντολμάδες το κάνουμε με υπομονή, φροντίζουμε πάντα να βάζουμε την ίδια ποσότητα γέμισης.
– Όταν βράζουμε τους ντολμάδες φροντίζουμε να ελέγχουμε τα υγρά του και πάντα συμπληρώνουμε με ζεστό ζωμό.
Πηγή: funkycook.gr