Αγαπητοί φίλοι,
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς αποτελεί δευτεροβάθμιο όργανο, έχει 42 μέλη μέχρι σήμερα και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όλους τους Συλλόγους της περιοχής μας, ώστε να αποκτήσουμε μια ισχυρή φωνή στην προώθηση των πολιτιστικών και επαγγελματικών θεμάτων που μας απασχολούν.
Ο κάθε Σύλλογος φυσικά παραμένει ανεξάρτητος στις δραστηριότητές του, είναι δηλαδή ελεύθερος να ακολουθεί και να υλοποιεί τους σκοπούς που προβλέπονται από το καταστατικό του.
Το Δίκτυο Συλλόγων από την άλλη μεριά φιλοδοξεί να οργανώσει και να συντονίσει κοινές δράσεις όλων των Συλλόγων και να βοηθήσει στην δημιουργία μιας σταθερής πολιτιστικής προσφοράς στους κατοίκους της Μεσσαράς κατά την διάρκεια όλου του έτους σεβόμενοι την βασική δράση του Δικτύου, που είναι η γευσιγνωσία.
Η σημασία της γαστρονομικής παράδοσης του τόπου μας είναι καθοριστική και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Γι’ αυτό και οργανώνουμε συνεργασίες με ιδρύματα και πανεπιστημιακούς φορείς, με στόχο την ανάδειξη γαστρονομικού τουρισμού των τοπικών προϊόντων μας αναδεικνύοντας, έτσι με επιστημονική τεκμηρίωση την ποιότητα αλλά και την ιδιαίτερη γεύση τους.
Όπως το Πρόγραμμα ΦΙΛΕΜΑ που θα πραγματοποιηθεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της διατροφής σε τοπικό επίπεδο με πιλοτική εφαρμογή στη Μεσσαρά Κρήτης.
Και έχει ως στόχο το έργο «ΦΙΛΕΜΑ» έχει ως σκοπό την σύνδεση διατροφής, πολιτισμού και τουρισμού σε τοπικό επίπεδο.
Η δημιουργία και προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε χωριού και γαστρονομικού χάρτη της Μεσσαράς.
Με αυτόν τον τρόπο παροτρύνουμε όσους συμπατριώτες μας το επιθυμούν, να ασχοληθούν καλυτερεύοντας την ποιότητα της παραγωγής τους, αλλά και να στραφούν στην παραγωγή νέων προϊόντων, αλλά και παραδοσιακών, που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις διεθνείς αγορές, με τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα.
Αποφασίσαμε λοιπόν να οργανώνουμε κάθε χρόνο, σε διαφορετικό χωριό ή σύνολα χωριών, κάθε φορά, μία επίδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας.
Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, στη Μεσσαρά, το λάδι, τα αρωματικά άγρια χόρτα, τα κηπευτικά, κλπ έπαιξαν και παίζουν ως τώρα , σπουδαίο ρόλο στη Μεσσαρίτικη κουζίνα.
Ο στόχος και πάλι, της 11ης γευσιγνωσίας, είναι να μυήσουμε τον ντόπιο, τον εγχώριο τουρίστα και τον τουρίστα του εξωτερικού στις γεύσεις της Μεσσαράς διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της , δημιουργώντας και προβάλλοντας έτσι το πάζλ του γευσιγνωστικού χάρτη της περιοχής.
Τα χωριά που έχουν αναλάβει την γευσιγνωσία του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς είναι:
* το Καμηλάρι το 2009,
* η Πόμπια το 2012,
* ο Σοκαράς το 2013,
* ο Χάρακας το 2014,
* ο Αμπελούζος το 2015,
* η Μητρόπολη 2016,
* ο Σίβας Πυργιωτίσσης το 2017
* ο Άγιος Θωμάς το 2018 , στο Μουσείο Μεσσαράς 2018
* και στο 2019 στα Φαραγγιανά -Αποΐνι.
Ζητούμε λοιπόν, από όσα μέλη μας, ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν το γεγονός και διαθέτουν επίσης τον κατάλληλο χώρο συμμεριζόμενοι παράλληλα τους στόχους που έχουν τεθεί, να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου. ή και στο email του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς: MESSARANETWORK@gmail.com
Τηλ. Επικοινωνίας: Σπυριδάκης Μιχάλης 6932311115
Λέριος Νίκος 6974213368,
Εύα Καπελλάκη- Κοντού 6987740185.
Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η 1η Μαΐου 2020.